fbpx

Нов маршрут в масива на Монблан

Саймън Ричардсън и Дънкан Танстол  изкачиха нов тур в масива на Монблан в началото на септември, с премиера на Пунта Барети по юго-западното ребро.

Пунта Барети (4013 м.) е разположен от италианската страна и се счита за един от рядко посещаваните четирихилядници в района на Монблан. Изкачването му по принцип е трудно, а подхода към 1200-метровото юго-западно ребро, водещо направо към върха, пресича ледници.

През май 2006 г. известният екстремен скиор Пиер Тардивел с двама приятели се изкачи за пръв път на върха, а след това се спусна със ски по централния кулоар (TD ) на юго-западната стена.

През юли тази година Мара Баболин, Франческо Рота Нодари и Роберто Ровели повториха техния маршрут.
На 7 септември Танстол и Ричардсън се изкачиха 400 метра по леда до основата на реброто, след това последваха 40 въжета катерене. На третия ден те достигнаха върха и се спуснаха до хижа Еклес.

Трудността бе оценена на категория V и V , а по своя характер маршрутът може да се сравни със северо-източното ребро Finsteraarhorn на Bernese Oberland.

Прочети  Българи изкачиха вр. Алпамайо в Перу

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook