fbpx

Нови нарушения в НП „Пирин“

Уникални бялмурови и вековни клекови гори ще бъдат изсечени, за да се построят два нови лифта в Национален парк Пирин, алармира Коалицията „За да остане природа в България“.

Две решения на МОСВ разрешават строителство на два нови лифта без да се провеждат оценки за въздействие върху околната среда и оценки за съвместимост с НАТУРА 2000. Съгласно депозираните в МОСВ планове на концесионера, долна и горна станция на единия от новите лифтове ще бъдат построени извън концесионната територия.

Строителството на един от двата нови лифта бе спряно от МОСВ през месец август заради незаконна сеч от страна на коцесионера при строителството. Без да е събрало глобите и да е завършена прокурорската проверка, сега МОСВ издава ново разрешение за строителството на лифта. Това се случва при започната наказателна процедура за нарушаване на директивите за НАТУРА 2000 срещу България от страна на Европейската комисия за две подобни решения, взети от правителството на тройната коалиция през 2007 година.

В рамките на две седмици Министерство на околната среда и водите показа явно незачитане на решението на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин. В началото на август на своето 34-то заседание, Комитетът за световно наследство към конвенцията взе решение, че всяко развитие на ски съоръжения в Националния парк ще доведе до включването на парка в списъка на световното наследство в опасност. Така България ще се нареди сред страни като Афганистан, Конго, Иран, Ирак и Уганда, в които войни и вътрешни междуособици заплашват обектите на световното природно наследство.

МОСВ вече 10 години не може да установи реалния размер на ползваната територия от концесионера Юлен АД,  но продължава да издава нови разрешения за строителство в Националния парк. Според експерти на коалицията „За да остане природа в България”,  концесионерът на ски-съоръженията два пъти е надвишил разрешената му площ за ползване по договора на концесията.

Прочети  Пирин на 4-то място сред най-красивите природни паркове в света

Концесионерът на ски съоръженията в Националния парк Пирин – Юлен АД, е мажоритарна собственост на две фирми, регистрирани в офшорни зони. Последните две правителства разрешиха масово строителство в Националния парк в нарушение на концесионния договор и Плана за управление на Националния парк.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.