fbpx

НП „Рила” разработва мерки за ограничаване на туристите на Седемте рилски езера

Екоминистерството е възложило на дирекцията на Национален парк Рила да наблюдава ефекта от увеличения в пъти туристически поток в района на Седемте рилски езера след пускането на лифта от х. Пионерска и да разработи мерки за регулиране на броя на посетителите, съобщава в-к „Дневник”. Това стана ясно от публикуван днес отговор на министър Нона Караджова на отвореното писмо на екоорганизацията “Граждани за Рила” отпреди 2 седмици. Министерството очаква предложения от парковата дирекция в тази насока и реализацията им ще започне от следващата година, обяви министърът. До този момент няма констатирани сериозни отрицателни въздействия върху екосистемите в района, се казва още в отговора на Караджова.

Екоминистърът отхвърли искането на екоорганизацията да се ревизира решението проектозоната от “Натура 2000” “Рила Буфер”. В края на 2007 г. на заседание на съвета по биоразнообразие (НСБР) към Министерството на околната среда тя бе отхвърленас няколко гласа против, но без особени мнения. Проектозоната покриваше пояса около националния парк и в нея са съсредоточени редица големи проекти за ски-курорти – “Супер Боровец”, т.нар. “Супер Паничище”, “Говедарци – Искровете”, планиран от фирмите на бизнесмена Христо Ковачки, “Бодрост” над Благоевград и няколко други. След заседанието в МОСВ сдружение “Екогласност” изиска протокола от заседанието, за да се види как и с какви мотиви са гласували отделните членове на съвета. Главният секретар на министерството Тамер Бейсимов обаче отказа тази информация и организацията заведе дело за достъп до информация. В началото на миналата година последна инстанция на Върховния административен съд го разреши в тяхна полза, но предното ръководство на министерството така и не предостави протокола на “Екогласност”. Сдружението вече го е получило, обяви Нона Караджова.

Екоминистърът съобщи за поредно забавяне на ведомството по изработването на “Натура 2000”. След като през 2008 г. България представи в Брюксел списъка със зони за местообитанията, които предстои да бъдат обявени в следващите години със заповеди на екоминистъра, Европейската комисия изиска от страната допълнителна информация за 36 вида застрашени в европейски мащаб растения и животни и 8 редки вида местообитания. Допълнителната информацуя е трябвало да бъде предадена през септември тази година, но предното ръководство не е отпуснало средства за обезпечаването й. През август новият екип на МОСВ е отпуснал нужните пари на колектив от БАН за проучваниятачрез екофонда (ПУДООС) към министерството.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!