fbpx

Официално: Китай отмени сезона на Еверест от север

Китай отмени разрешителните за изкачване на Еверест от север през пролетния сезон заради коронавируса.

Непалската страна остава отворена засега, въпреки че някои оператори на експедиции са забелязали отмяна на плановете на алпинисти, а пристигащите са били помолени да представят 14-дневна история на пътуванията и медицински документи.

Китайските власти „ни информираха, че върхът ще бъде затворен от северната страна“, заяви за АФП Лукас Фуртенбах от базираната в Австрия Furtenbach Adventures. Фуртенбах каза, че ще премести своите 11 клиенти в Непал.

Туристическите зони в Тибет са затворени от януари, съобщиха от местната туристическа служба. Китайската асоциация за алпинизъм в Тибет, която издава разрешителни за Еверест, не беше достъпна.

Друга компания, Alpenglow Expeditions, отмени плановете си, свързани с Еверест.

„Съгласен съм с решението на Китай. Това е отговорно … Понастоящем не си струва с изкачването на планина да прехвърли риска в базовите лагери, нито след завръщането си у дома“, заяви в съобщение в сряда.

Някои компании в Непал също видяха анулиране на резервации.

„Имахме резервации от 23 алпинисти, но две групи вече са отменени. Може да имаме само 8 до 10 катерачи тази година“, каза Пасанг Тение Шерпа от Pioneer Adventure.

Досега в Непал е наблюдаван само един потвърден случай на коронавирус.

Прочети  Заради коронавируса Непал затваря осемхилядниците си

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.