fbpx
събота, юни 15, 2024
Новини

От първо лице: Какво се случи снощи на Вихрен?

Дамян Петков е мъжът, който във вторник през нощта беше спасен след 10-часова акция по Северната стена на връх Вихрен, след инцидент, при който усуква глезена на крака си.

„Ако не бяха пристигнали планинските спасители, трудно щях да допълзя до хижата. Единият ми глезен е усукан и ще трябваше да се довлача някак си на един крак и две ръце. Изказвам им огромната си благодарност“, каза той пред „24 часа“ след инцидента.

В понеделник той е изкачвал Северната стена на връх Вихрен, заедно с англичанин. Двамата били в свръзка, но Дамян се подхлъзнал и увиснал на осигурителното въже. От инерцията тялото му полетяло няколко метра надолу, а едната му котка се е закачила за скалата и ходилото му се усукало на 90 градуса.

„Успяхме с другото момче с рапелиране да се спуснем по въжето до подножието на стената. Установих, че няма да мога да продължа сам и се обадихме за помощ. Там ни намериха и планинските спасители. Глезенът ми се бе изместил, имам луксация, но се надявам да не е счупване. Кракът ми е шиниран и очаквам рентгеновите снимки“, каза Дамян докато пътуваше към столична болница за преглед.

Около 17,30 ч е подаден сигналът за инцидента и веднага се организира спасителна акция с 20 души. След близо 10 часа, около 3 ч след полунощ Дамян е свален до базата на ПСС на Шлигарника.

Тежка акция на ПСС в Пирин: Млад мъж счупи глезен при катерене на тур по вр. Вихрен (ВИДЕО)

„Беше много трудна акция. Много рискована, заради опасния терен и работата през нощта. За щастие приключи благополучно“, коментира шефът на отряда на ПСС в Банско Румен Баряков. „Момчета, съжалявам, че ви организирах тази вечерна „разходка“ на 14 февруари“, казал им спасеният алпинист и им благодарил за самоотвержените действия.

Повече от 5 г. Дамян си плащал членство в Австрийския планински клуб, който покрива разходите при инциденти в целия свят. Тази година през януари обаче пропуснал и се оказал в Пирин без планинска застраховка.

„Платих 900 лв., колкото е цената на акцията. Давам си сметка, че това е нищожно малка сума предвид огромния ресурс от хора и техника, които бяха ангажирани. Познавам планински спасители, много от тях са доброволци и оставят семействата си, в момента, в който ги повикат. Имам огромен респект към тях, знам колко са самоотвержени и какви усилия полагат“, допълва Дамян.

Той е дългогодишен и опитен катерач. Завършва курс за инструктор по катерене през 2009 г., а от 5 г. е и планински водач. Водил е клиенти на Мон Блан. Катери в България и Европа, основно в Алпите с приятели или клиенти. Създател е на нови катерачни маршрути в България и Сърбия.

Преди години отново се отървал по чудо, затрупан от лавина в Рила.

На 13 януари 2013 г. по обяд Дамян Петков, заедно с още двама алпинисти Григор Вътев и Стоян Тодоров са затрупани от лавина в Рила. Изкачили се до езерото Близнака и предприели катерене по труден ледено-скален маршрут на около 400 метра към езерото Сълзата.

Почти на самия финал групата е застигната от снежна маса, която помита свръзката и тримата прелитат цялата отвесна част до основата на стената. За щастие падат в дълбок пресен сняг. Половин час след сигнала за помощ са мобилизирани планински спасител и военен хеликоптер. От тримата с най-сериозни травми и фрактури бе Дамян, но лекарите успяха след няколко операции да го спасят.

Тогава той е бил категоричен, че няма да спре с катеренето, защото това е неговата страст и казал на лекарите, че не си представя живота си без да може да практикува алпинизъм.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!