fbpx

Откъснат серак рани шерпи в района на ледопада Кхумбу

Един шерп е ранен, след като днес през нощта е ударен от леден блок в района на ледопада Кхумбу към вр. Еверест (8848 м), съобщава The Himalayan Times. Нещастният случай станал часове преди провеждането на традиционния ритуал Пуджа, с който местните умилостивяват планината.

Фурба Рита Шерпа – катерачен гид – е с множество наранявания, след като серак се е откъснал в близост до Лагер 1 рано сутринта. Група шерпи трябвало да пренасят товари към Лагер 2, когато в около 2:30 ч. ги удря леденият блок, според Челанг Шерпа, управляващ директор на агенцията Арун Трекс.

Според Лакпа Норбу Шерпа, ръководител на спасителната служба в базовия лагер, на пострадалия незабавно е оказана спасителна помощ от други алпинисти. Те са го транспортирали до базовия лагер. От там след преглед и последващи манипулации към 6.00 ч. шерпът е закаран с хеликоптер в Катманду. Към момента пострадалият е настанен за лечение в международната болница (Grande International Hospital) в непалската столица и е извън опасност. Той е с фрактура на лявата ръка и множество наранявания на главата и китката.

В личния си дневник българинът Атанас Скатов, който възнамерява да направи в рамките на 24 часа траверс Еверест-Лхотце, пише за двама ранени шерпи. По негова информация другият е със счупен крак.

Алпинисти от цял свят вече започнаха да правят изкачвания в по-високите лагери, след като маршрутът до Лагер 4 от базовия лагер е фиксиран. Почти 500 катерачи заедно с помощните им екипи ще се опитат да изкачат различни върхове, включително и Еверест, в района на Кхумбу тази пролет.

По повод ритуала Пуджа д-р Скатов споделя в дневника си: „Помолих се и аз на Боговете да са благосклонни към нас и да се завърнем живи и здрави по родните си места, а ако прецени планината да ни допусне до върховете си, ще сме много благодарни.“ . Той подчертава също, че толкова мащабен ритуал едва ли се е състоял до сега, заради стотиците хора, устремили се към високите върхове в базовия лагер на Еверест.

Снимка: www.thehimalayantimes.com

 

Прочети  По ред на номерата: Ново правило на Еверест ограничава изкачващите за ден според номера на разрешителното им

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.