fbpx

Откриха телата на Алекс Лоу и Дейвид Бриджес

alex-lowe-anker5 октомври 1999 г., лавина пада високо по южните склонове на осемхилядника Шиша Пангма, убивайки американците  Алекс Лоу и оператора Дейвид Бриджес. Лоу е на 40. Считан за един от най-добрите по това време.

Лоу, Бриджес и Конрад Анкер, най-добрият приятел и партньор на Лоу, току-що са провели опознавателно изкачване до кулоара, по който възнамеряват да се спуснат със ски, след изкачване на върха. Целта е Лоу и Бриджес да станат първите американци, спуснали се със ски от осемхилядник.

При падането на лавината Анкер бяга вляво, докато Бриджес и Лоу се спускат надясно. Анкер е частично затрупан и ранен. Но може да върви. Под него е група, която изнасяла екипировката. Това са скиорите от Юта Ендрю МакЛийн и Марк Холбрук, заедно със скиорите от Боземан Ханс Саари (който загива две години по-късно при ски-инцидент в Шамони) и Кристофър Ериксън. Всички те успяват да избягнат лавината. Заедно с Анкер, те прекарват следващите два дни в търсене на Лоу и Бриджес. Не намират нищо повече от една ръкавица.

“От моята гледна точка имаше само един бял облак и нищо повече,” разказва Анкер в телефонно интервю от Бозман, където той и Джени (вдовица на Лоу и настояща съпруга на Анкер) се приземяват на 29 април, след като са прекарали пролетта в Непал. “Беше толкова голяма. Нямаше чувството на задушаване.”

Анкер започва да помага на вдовицата на Лоу – Джени, в отглеждането на трите им момчета Макс, Айзък и Сам. Двамата, в своята тъга, скоро се влюбват и се женят през 2001 г. Тази история е заснета в документалния филм Меру, който беше номиниран за Оскар.

Прочети  Боян Петров не е открит в Лагер 1, търсенето продължава утре

Миналата седмица, на 27-ми април, точно 16 години, 6 месеца и 22 дни след инцидента, телата на Лоу и Бриджес бяха намерени от алпинистите Ули Щек и Давид Гьотлер, които правят опит за премиерен маршрут по южната стена на Шиша Пангма.

Анкер и Джени Лоу-Анкер прекараха голяма част от пролетта в района на ледопада Кхумбу, работейки в Спасителния център, по проект на благотворителната организация на името на Алекс Лоу. Те се разминаха с Щек и Гьотлер само за ден, след като двамата алпинисти се аклиматизираха в  района на Кхумбу, преди да се отправят за Тибет за своето изкачване. (Шиша Пангма, единственият осемхилядник, разположен изцяло на територията на Тибет.) Докато Конрад и Джени се приготвяха да излетят към дома си в Боземан на 27ми, телефонът на Анкер иззвъня. Беше Гьотлер, който искаше да потвърди самоличността на двете тела, които намират с Щек в топящия се лед на глетчера.

“Той каза: “Намерихме две тела,” разказва Анкер. “Те бяха близо едно до друго. Синя и червена North Face раница. Жълти обувки Koflach. Тази екипировка е от онзи период. А и това са единствените алпинисти изчезнали в  този район.”

Анкер не е видял още снимки на намерените тела, но е убеден, че са изчезналите му приятели.

За разлика от останките на алпинисти, намерени високо на Еверест, телата на Лоу и Бриджес са на място, където могат да бъдат свалени. (Тялото на гида Скот Фишер, загинал при буря на Еверест през 1996, описана в “В разредения въздух”, остават в планината по желание на неговото семейство.)

Конрад, Джени и трите пораснали момчета вече планират пътуване до Тибет през летния мусон. Те възнамеряват да свалят телата (макар че все още не са чули желанието на семейството на Бриджес) и вероятно ще ги погребат в Нялам, Тибет, най-близкия град до мястото на трагедията.

“Най-подходящото нещо е да се погрижим за тялото му според местните традиции,” казва Анкер. “Те все още са замръзнали в леда.”

“Това не е нещо, към което се стремиш,” споделя Джени. “Да видиш тялото на някой, който си обичал и, за който си се грижел. Но имам чувството, че трябва да го оставим да почива и вече да не е просто изчезнал.”

Тази пролет, както и последните три, беше изключително топло и сухо в Хималаите. Увеличаващите се силни ветрове нанасящи слой прах върху глетчерите правят топенето на ледовете по-бързо.

Прочети  След миналогодишната трагедия, Непал отново "отваря врати" за Еверест

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!