fbpx

Откриха телата на Алекс Лоу и Дейвид Бриджес

alex-lowe-anker5 октомври 1999 г., лавина пада високо по южните склонове на осемхилядника Шиша Пангма, убивайки американците  Алекс Лоу и оператора Дейвид Бриджес. Лоу е на 40. Считан за един от най-добрите по това време.

Лоу, Бриджес и Конрад Анкер, най-добрият приятел и партньор на Лоу, току-що са провели опознавателно изкачване до кулоара, по който възнамеряват да се спуснат със ски, след изкачване на върха. Целта е Лоу и Бриджес да станат първите американци, спуснали се със ски от осемхилядник.

При падането на лавината Анкер бяга вляво, докато Бриджес и Лоу се спускат надясно. Анкер е частично затрупан и ранен. Но може да върви. Под него е група, която изнасяла екипировката. Това са скиорите от Юта Ендрю МакЛийн и Марк Холбрук, заедно със скиорите от Боземан Ханс Саари (който загива две години по-късно при ски-инцидент в Шамони) и Кристофър Ериксън. Всички те успяват да избягнат лавината. Заедно с Анкер, те прекарват следващите два дни в търсене на Лоу и Бриджес. Не намират нищо повече от една ръкавица.

“От моята гледна точка имаше само един бял облак и нищо повече,” разказва Анкер в телефонно интервю от Бозман, където той и Джени (вдовица на Лоу и настояща съпруга на Анкер) се приземяват на 29 април, след като са прекарали пролетта в Непал. “Беше толкова голяма. Нямаше чувството на задушаване.”

Анкер започва да помага на вдовицата на Лоу – Джени, в отглеждането на трите им момчета Макс, Айзък и Сам. Двамата, в своята тъга, скоро се влюбват и се женят през 2001 г. Тази история е заснета в документалния филм Меру, който беше номиниран за Оскар.

Миналата седмица, на 27-ми април, точно 16 години, 6 месеца и 22 дни след инцидента, телата на Лоу и Бриджес бяха намерени от алпинистите Ули Щек и Давид Гьотлер, които правят опит за премиерен маршрут по южната стена на Шиша Пангма.

Анкер и Джени Лоу-Анкер прекараха голяма част от пролетта в района на ледопада Кхумбу, работейки в Спасителния център, по проект на благотворителната организация на името на Алекс Лоу. Те се разминаха с Щек и Гьотлер само за ден, след като двамата алпинисти се аклиматизираха в  района на Кхумбу, преди да се отправят за Тибет за своето изкачване. (Шиша Пангма, единственият осемхилядник, разположен изцяло на територията на Тибет.) Докато Конрад и Джени се приготвяха да излетят към дома си в Боземан на 27ми, телефонът на Анкер иззвъня. Беше Гьотлер, който искаше да потвърди самоличността на двете тела, които намират с Щек в топящия се лед на глетчера.

“Той каза: „Намерихме две тела,” разказва Анкер. “Те бяха близо едно до друго. Синя и червена North Face раница. Жълти обувки Koflach. Тази екипировка е от онзи период. А и това са единствените алпинисти изчезнали в  този район.”

Анкер не е видял още снимки на намерените тела, но е убеден, че са изчезналите му приятели.

За разлика от останките на алпинисти, намерени високо на Еверест, телата на Лоу и Бриджес са на място, където могат да бъдат свалени. (Тялото на гида Скот Фишер, загинал при буря на Еверест през 1996, описана в „В разредения въздух“, остават в планината по желание на неговото семейство.)

Конрад, Джени и трите пораснали момчета вече планират пътуване до Тибет през летния мусон. Те възнамеряват да свалят телата (макар че все още не са чули желанието на семейството на Бриджес) и вероятно ще ги погребат в Нялам, Тибет, най-близкия град до мястото на трагедията.

“Най-подходящото нещо е да се погрижим за тялото му според местните традиции,” казва Анкер. “Те все още са замръзнали в леда.”

“Това не е нещо, към което се стремиш,” споделя Джени. “Да видиш тялото на някой, който си обичал и, за който си се грижел. Но имам чувството, че трябва да го оставим да почива и вече да не е просто изчезнал.”

Тази пролет, както и последните три, беше изключително топло и сухо в Хималаите. Увеличаващите се силни ветрове нанасящи слой прах върху глетчерите правят топенето на ледовете по-бързо.

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!