fbpx

Отровени са белоглави лешояди от Природен парк „Врачански Балкан“

Данни за използване на забранени отрови в дивата природа, застрашаващи хората и защитените видове, са регистрирали от сдружение “Зелени Балкани”. Вероятно отровени са белоглави лешояди от Природен парк “Врачански Балкан”, както и скален орел. Първоначално информацията е получена от предавателите, които проследяват белоглавите лешояди от колонията в Парка. От 15 години ПП “Врачански Балкан” полага усилия за възстановяване на популацията на лешоядите. По-късно свидетели посочват, че са забелязали умрели лешояди край Бов в района на вр. Издремец и при село Церово. Намерено е и мъртво теле. Информацията потвърдиха от парковата дирекция.


От ПП “Врачански Балкан” апелират, ако някой се натъкне на загинала или бедстваща птица, незабавно да сигнализира Парковата дирекция – Природозащитен център „Натура“ – 092 66 03 18 или на телефон 0885 279 544 – ст. експерт Даниела Борисова.

Сигнал може бъде подаден и към сдружение “Зелени Балкани”.

Днес в района полицията заедно с представители на “Зелени Балкани” и други природозащитни организации и опазващи институции ще направят оглед. Вероятно е да се открият лешояди с предаватели, които показват, че птиците вече не са в движение.

Мъртвите птици са от видове, защитени от мрежата “Натура 2000” и от Закона за биологичното разнообразие. На това основание може да бъде образувано наказателно производство за установяване на престъпление и санкциониране на виновните лица.

Мария Лазарова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.