fbpx

Отровени са белоглави лешояди от Природен парк “Врачански Балкан”

Данни за използване на забранени отрови в дивата природа, застрашаващи хората и защитените видове, са регистрирали от сдружение “Зелени Балкани”. Вероятно отровени са белоглави лешояди от Природен парк “Врачански Балкан”, както и скален орел. Първоначално информацията е получена от предавателите, които проследяват белоглавите лешояди от колонията в Парка. От 15 години ПП “Врачански Балкан” полага усилия за възстановяване на популацията на лешоядите. По-късно свидетели посочват, че са забелязали умрели лешояди край Бов в района на вр. Издремец и при село Церово. Намерено е и мъртво теле. Информацията потвърдиха от парковата дирекция.


От ПП “Врачански Балкан” апелират, ако някой се натъкне на загинала или бедстваща птица, незабавно да сигнализира Парковата дирекция – Природозащитен център „Натура“ – 092 66 03 18 или на телефон 0885 279 544 – ст. експерт Даниела Борисова.

Сигнал може бъде подаден и към сдружение “Зелени Балкани”.

Днес в района полицията заедно с представители на “Зелени Балкани” и други природозащитни организации и опазващи институции ще направят оглед. Вероятно е да се открият лешояди с предаватели, които показват, че птиците вече не са в движение.

Мъртвите птици са от видове, защитени от мрежата “Натура 2000” и от Закона за биологичното разнообразие. На това основание може да бъде образувано наказателно производство за установяване на престъпление и санкциониране на виновните лица.

Comments

comments

Прочети  Търси се стопанин за хижа "Бузлуджа"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!