fbpx

Първо изкачване на северния ръб на Латок I

40 години след първия опит и след 30 неуспешни опита северната стена на връх Латок I (7145 м) беше изкачена. Успехът е постигнат от Лука Стражар и Алеш Чесен от Словения и Том Ливингстън от Великобритания.

Върхът е изкачван само веднъж от южната страна от японска експедиция през 1979 г.Първият опит по северната стена е от 1978 г. от американска експедиция, включваща Джим Донини, Майкъл Кенеди, Джеф Лоуи и Джордж Лоуи. Те изкачват 100 клина, преди да се върнат заради заболяване и влошаване на времето.

Северният ръб остава считан за един от големите проблеми на Каракорум през следващите 40 години. заради редицата неуспешни опити той придобива мистичен статут в планинарския фолклор. Джеф Лоуи нарича Латок I “недовършената работа на последното поколение”.

Тримата алпинисти тази година избрахапо заобиколна линия, за да завършат маршрута по северния ръб. В горния с край той завършва със снежни гъби и опасно надвиснали корнизи. През 1990 година, заради подобни условия популярните британски алпинисти Дъг Скот и Саймън Йейтс прекратяват опита си за изкачване.

Друга експедиция, която се връща заради снежните условия е френско-кандския екип Максим Туржон и Луи-Филип Менард през 2006 г.

latok 1Менард: “Това виждам всеки ден, когато отивам на закуска… Майкъл Кенеди ми даде тази снимка от техния опит през 1978 г., преди да направим нашия. Това е една от най-красивите стени в света”.

Забележителното изкачване беше помрачено от инцидента с руския алпинист Александър Гуков, който остана блокиран шест дни по склоновете на върха, след като партньора му Сергей Глазунов загина.

Опит за изкачване на Латок I от Александър Гуков през 2017 г.

YouTube player

Превод и снимки: www.explorersweb.com

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!