fbpx
понеделник, февруари 19, 2024
Новини

Пещерата Башовички печ застрашена от унищожаване

Пещерата «Башовишки печ” е застрашена от унищожаване, алармира Българската федерация по спелеология. Тя се намира в землището на с.Орешец, община Димово, Видинска обл. Башовички печ е водна пещера с дължина от около 3300 m. Изцяло картирани са 1290 m. от проучената й дължина.  Пещерата е сред  най-дългите у нас. През нея протича подземна река с дебит около 8 l/s , а самата тя представлява периодичен извор  с максимален дебит в порядъка до 3000 l/s. Известната фауна от пещерата е: стигобионтът Niphargus pecarensis (Amphipoda) и  троглобионтната мокрица Trichoniscus bononiensis (Isopoda). Тя е периодично местообитание на прилепи. Пещерата е образувана в масива Пъкина глама и попада в обсега на концесионната площ на находище „Орешец”, където концесионера ще добива варовици в продължение на 25 години.

При изготвянето на изискващите се за отдаване на концесия документи  компетентните органи  не са взели в предвид съществуването на пещерата. Изключителна тревога буди факта, че според проекта за дейност на кариерата,  през 2014 г. добивните дейности ще достигнат хоризонт 300 (кота 300) – нивото на което се развива пещерата при която тя ще бъде напълно унищожена с всички произтичащи от това последствия.

Подобен, но още по брутален, е случаят с пещерата „Гълъбарника” край с.Кунино, Врачанско. Тя е обявена за природна забележителност с площ 3.5 хектара със  заповед No.1799 от 30.06.1972. Според заповедта,  „около пещерата  се  забранява  разкриването на кариери за камъни, пясък или пръст, с което да се поврежда и изменя естествения облик на местността, включително и на водните течения”. В противоречие с тази забрана, компетентните държавните органи са допуснали не само разкриването на кариера за добив на варовик, но и  попадане на пещерата в обсега на концесионната площ. Единствено съвестното отношение на концесионера спаси Гълъбарника от унищожение.

Дали подобно нещо ще се случи с концесионера на кариера „Нановица” край гр.Ябланица, на чиято територия попада пещерата „Нановица” – една от големите, а и красиви български пещери?

Крайно време е законодателната и изпълнителната власти на страната да  вземат спешни мерки за разработването и гласуването на Закон за опазване на пещерите! Проект за такъв има. Макар и да не е съвършен, той вече 6 години „събира прах” в архива на българския парламент!

Текст: Алексей Жалов, БФСп

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!