fbpx
понеделник, февруари 19, 2024
Новини

Планинарят Калоян Пейчев планира скоростно преминаване на „Голямото Е“ през лятото

 

Един от прочутите български алпинисти Калоян Пейчев планира нов проект, известен под името „Голямото Е“. „Голямото Е“ е съвкупност от трите най-дълги маркирани туристически маршрути на територията на България. Това са Ком – Емине (Е3), Витоша – Верила – Рила – Пирин – Славянка (Е4) и Рила – Родопи (Е8). Общата им дължина е около 1 300км, а изкачванията и спусканията сумарно имат денивелация от над 80 000м.

Пейчев заявява, че идеята за самия проект се появява съвсем закономерно, тъй като прекарва голяма част от времето си пред картите на нашите планини и обича да си поставя нови и нови предизвикателства.

През миналата година Калоян намира сили и мотивация да опита скоростно преминаване на маршрута Е4. Първоначално той планира да го направи за 5 дни, без допълнителна подкрепа. По-късно обаче разбира, че седмица преди неговия преход друг планинар Боян Дочев също ще опита скоростно преминаване по същия маршрут. След като проследява прехода на Дочев и рекордното време, което той поставя (2 дни 22 часа и 44 минути), решава да се пробва да слезе под времето на Боян и започва да събира екип една седмица преди събитието, които да го подкрепят по неговия маршрут. Калоян Пейчев стартира повече от успешно по маршрута Е4, като се движи с изключително темпо, но решава да прекрати участието си 30км преди края.

„Имах един период от невероятно слънчеви три дни и успях да стигна до седловината Попови ливади за около 62 часа. Предстояха ми още 30км, но трябваше да ги премина сам, през нощта, тъй като не бях съобразил, че ще имам нужда от компания през последния етап… Реших да се откажа, защото нямах добро усещане, а съм се научил, че в планината тези усещания не са случайни. Важното за мен е, че всичко премина без контузии и успях да се насладя на невероятни места и  планински гледки.“

 

Калоян се определя като човек пряко обвързан с планината, прекарвайки голяма част от времето си именно там. Практикува разнообразни дейности, предимно насочени в по-предизвикателната, екстремна част – традиционен алпинизъм, екстремни ски, а в последните години – планинско бягане на дълги, технични дистанции.

34-годишният софиянец заявява, че няма личен треньор и се подготвя сам за своите предизвикателства. В края на миналата година си подготвя тренировъчен план, чрез който да привикне към многодневни бягания с дължина над 50км в планински условия.

Пейчев смята да стартира проекта на 20 юни, като започне с прехода „Ком-Емине“. Избира Е3 за начало на своето предизвикателство, тъй като през юни обикновено във високите части на Пирин и Витоша все още има заснежени участъци, които биха били негостоприемни за многодневни бягания. След преминаването през „Ком-Емине“ ще определи кой да бъде следващия преход спрямо моментните метеорологични условия.

Алпинистът обмисля да направи опита си с минимална външна подкрепа, но заявява, че ще се радва ако има желаещи да се включат в преминаването по част от маршрута. По-късно той ще направи график за разпределението на неговите бягания по дни, който ще публикува в създадено за целта събитие във Фейсбук (Голямото Е – Е3+Е4+Е8 за един месец). Там той ще публикува и най-актуалната информация около проекта.

Ето какво допълни Пейчев за очаквания преход през лятото: „Бих искал да споделя, че идеята ми за преминаването на трите “Е”-та е да покажа, че всеки по-добре подготвен планинар може да се справи с такова предизвикателство. Умишлено не намесвам термини като “рекорд”, защото целта ми не е такава. Аз не съм професионален атлет и искам да покажа, че не е нужно всеки да тръгва с идеята за рекордно бързо преминаване. Бягането по планините и скоростните преходи носят своето очарование, понякога и необяснимо.“

Само преди няколко дни (3 март) Калоян взе участие в състезанието „Adventure snow run“, което се проведе във високите части на Витоша с преминаване през Черни връх. Пейчев се класира на 2-ро място, а първото място остана за победителя от късата дистанция на „Пирин Ултра“ през миналата година Димитър Желязков.

„Това беше едно много интересно нощно състезание на Витоша, включващо изкачване на Черни връх. Времето беше типично за Витоша – силен вятър, мъгла, слаб снеговалеж. Почти през цялото време се движехме заедно с Димитър Желязков. На слизане успях да задържа неговото темпо, въпреки че спусканията не са ми силна страна. В последните 400-500м изостанах и в крайна сметка финиширах втори на 20сек след него.“, заяви Пейчев след състезанието.

Следващото по-голямо състезание, на което Калоян е предвидил да вземе участие, е „Балкан рън“, от Калофер до връх Ботев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!