fbpx
събота, юни 15, 2024
Новини

Почина легендата Ройъл Робинс (ВИДЕО)

На 14 март, на 82-годишна възраст в Калифорния почина Роъл Робинс. Легенда скалноо катерене и биг уол.
Роден на 3 февруари 1935 г., Робинс се усъвършенства в развитието на много съвременни техники и стандарти на катерене. През 1952 г. той осъществява първото свободно изкачване на Open Book в Калифорния, вдигайки летвата на свободното катерене до категория 5.9. Пет години по-късно той, Джери Галуас и Майк Шерик осъществяват първото изкачване на северозападната сте на Халф Доум за пет дни.
През следващите 13 години Робинс прави първи изкачвания на Ел Кап, Маунт Хукър и American Direct на Пти Дрю във Франция. Той посява и семената на съвременна ера на чисто катерене със своите свободни изкачвания на The Nutcracker (5.8 в Йосемити, 183 -метров тур, който прокарва през 1967 г. с жена си Лиз, и на който не използват клинове, които увреждат скалите на Йосемити.
След успешната си катераческа кариера, Раобинс прави много премиерни спускания с каяк, основава компания за екипировка. От 80-те тяхната млака фирма се трансформира в успешен бизнес за облекло, с марката Royal Robbins, който все още е изключително печеливш. Робинес е известен и с класическите си книги в стил как-да Basic Rockcraft и Advanced Rockcraft, както и с три публикувани тома с енговите спомени. Робинс живееше в Модесто, Калифорния.
[fbvideo link=“https://www.facebook.com/Senderfilms/videos/10155068133908077/“ width=“500″ height=“400″ onlyvideo=“1″]
 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!