fbpx

Почина легендата Ройъл Робинс (ВИДЕО)

На 14 март, на 82-годишна възраст в Калифорния почина Роъл Робинс. Легенда скалноо катерене и биг уол.
Роден на 3 февруари 1935 г., Робинс се усъвършенства в развитието на много съвременни техники и стандарти на катерене. През 1952 г. той осъществява първото свободно изкачване на Open Book в Калифорния, вдигайки летвата на свободното катерене до категория 5.9. Пет години по-късно той, Джери Галуас и Майк Шерик осъществяват първото изкачване на северозападната сте на Халф Доум за пет дни.
През следващите 13 години Робинс прави първи изкачвания на Ел Кап, Маунт Хукър и American Direct на Пти Дрю във Франция. Той посява и семената на съвременна ера на чисто катерене със своите свободни изкачвания на The Nutcracker (5.8 в Йосемити, 183 -метров тур, който прокарва през 1967 г. с жена си Лиз, и на който не използват клинове, които увреждат скалите на Йосемити.
След успешната си катераческа кариера, Раобинс прави много премиерни спускания с каяк, основава компания за екипировка. От 80-те тяхната млака фирма се трансформира в успешен бизнес за облекло, с марката Royal Robbins, който все още е изключително печеливш. Робинес е известен и с класическите си книги в стил как-да Basic Rockcraft и Advanced Rockcraft, както и с три публикувани тома с енговите спомени. Робинс живееше в Модесто, Калифорния.
 

Comments

comments

Прочети  Има условия за туризъм в планините

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!