fbpx

Почина Уейн Мери – алпинистът, който първи изкачи Ел Кап

Почина американският катерач Уейн Мери. През 1958 г. той, заедно с още двама катерачи стават първите хора, изкачили 914-метровата гранитна стена Ел Капитан в НП „Йосемити“ в Калифорния. До този момент стената е считана за неизкачваема.

Мери е починал в дома си на 30 октомври от рак на простата на 88-годишна възраст.

За катерачите през първата половина на 20 в., ограничени от елементарните си сечива и техники, Ел Кап била terra incognita. Стената е гладка, без много вертикални цепнатини, за които да се задържат, затова много от алпинистите я считали, че не може да бъде изкачена. Повечето от онези, които дръзвали да тръгнат по стената, се отказвали след 1-2 въжета.

Но Уейн Мери, Уорън Хардинг и Джордж Уайтмор стигнали до много по-високо.

На 12 ноември 1958 г., те станали първите катерачи, достигнали върха на Ел Капитан, след като се изкачили по тур Носа. Изкачването им отнело цели 45 дни, разхърляни в рамките на година и половина; На всяка своя стъпка те фиксирали въжета към най-високата точка, до която достигали, така че при следващото катерене да я достигнат относително лесно.

“Беше ясно, че същестуващите методи за катерене на такава стена не са адекватни”, пише след изкачването Хардинг в статия за American Alpine Journal през 1959 г. “Заради изключителната трудност на катеренето, ние очаквахме бавен прогрес — може би не повече от 100 до 200 крачки на ден.”

Той добавя: “Ние се обединихме около това, че единственият план за атака е установяването на лагери по стената и свързването им с фиксирани въжета.”

По време на катеренето тримата разчитат на сирене, стафиди, консервирани плодове и сардини. Носят си вода в стари консервени кутии и пият вино.

Разчитат на подобрената екипировка, особено клинове, който те сами си правят от краката на стари печки на дърва.

“Нямам тяхна снимка, но животът ни зависеше от тях”, обяснява Мери пред сп. Yukon North of Ordinary magazine през 2016 г.

Катерачите се сблъскват и с ограниченията, наложени от хората. Рейнджърите в НП „Йосемити“ им забраняват да катерят по време на летния туристически сезон, затова те имат ограничено време за катерене и са изложени на по-голям риск от лошото време. Освен това те ходят на работа или на училище, затова катерят предимно през уикенда.

От Националния парк им дават краен срок да се изкачат до върха до Деня на благодарността, затова в началото на ноември те започват нервна атака. По време на последните усилия Мери пуска писма от стената в консервени кутии на тогавашната си приятелка и по-късно негова съпруга Синди Барисън.

“Бяхме уплашени до смърт през половината време”, разказва Мери през 2008 г. пред The San Francisco Chronicle по случай 50-тата годишнина от първото изкачване. “Имаше дни, в които не знаех какво правя там.”

Атаката продължава около 12 дни, прекъсната от интензивна снежна буря. Изнервени от забавянето тримата катерачи решават да продължават с атаката дори и по тъмно. Хардинг, който носи челник, изкачва последното въже посред нощ, преодолявайки 27-метрова стена, която по-късно описва като “изцяло лишена от пукнатини”, с помощта на “15 клина, 28 болта и 14 часа.”

Той достига връхната точка на скалата в 6 ч. сутринта на 12 ноември, следван плътно от Мери и Уайтмор. Членовете на техния малък поддържащ екип изкачват планината от другата й страна и се поздравяват с шампанско. 50 години по-късно Камарата на представителите на САЩ публикува резолюция в чест на Мери, Уайтмор и Хардинг за постижението.

Хардинг почина през 2002 г. В интервю Уайтмор, последният жив от тримата описва Мери като “олицетворение на добрия, здрав приятел”, чиито „равномерни, обикновено весели, никога негативни“ възгледи са направили възможно да се изкачи Ел Капитан.

“Не се вълнувайте, само продължавайте да катерите”, била философията на Мери, заяви Уайтмор.

Уейн Мери е роден на 4 август 1931 г. Израства в Калистога, Калифорния. Интересът му към катеренето започва с присъединяване към Клуб Сиера, докато отбива военната си служба като дентален техник в Сан Диего.

След като се уволнява от военните през 1956 г., той се записва в Университета в Сан Хосе, където се запознава с бъдещата си съпруга. Двамата се женят през 1959 г., малко след изкаването на Ел Капитан.

Те имат двама сина – Скот и Кендъл.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!