fbpx

Подготвят най-екстремната спасителна операция в историята на Еверест

Непалските шерпи се подготвят за най-екстремната спасителна операция в историята. Те трябва да свалят тялото на загиналия в събота 27-годишен индийски алпинист Рави Кумар. Той изчезна на слизане от върха, а тялото му беше забелязано едва в понеделник, по време на спасителна операция няколко дни по-късно. Кумар е паднал в 200-метрова ледена цепнатина в района на т.нар. Балкон, на височина около 8400 м.

Спасителната операция по свалянето на тялото е по искане на семейството на Кумар и по настояване на индийското посолство пред непалските власти. Акцията ще бъде изключително рискова и скъпа, както заради продължителния престои на спасителните екипи в „зоната на смъртта“, така и заради изключителния риск от лавини.

Според спасителите най-трудната част от операцията ще бъде извличането на тялото на Кумар от ледената цепнатина. Очаква се акцията да струва $60-70 хил. В нея трябва да се включат най-малко 10 опитни шерпи, като всеки от тях ще получи по $1000 на ден. Освен това трябва да бъдат осигурени и около 40 бутилки кислород, всяка с цена $500. Очакванията са при хубаво време спасителната операция да продължи най-млако 4 дни.

Тялото трябва да бъде извлечено от цепнатината и свалено до лагер 3 на височина 7200 м, откъдето може да бъде прибрано от хеликоптер.

Досега телата на повечето загинали под Еверест остават под върха. Свлаени са едва няколко, които са били по основния маршрут.

Рави Кумар загина на слизане от Еверест, който достигна в 13:30 ч. в съоба, заедно със своя шерп. Той е настоял пред водача си да достигнат върхната точка, въпреки напредналото време. Около 20.00 часа изпада в безпомощно състояние вследствие на изтощение и кислороден глад. Шерпът го оставя в района на Балкона с кислородна бутилка и слиза към лагер 4, за да търси помощ. По време на спускането обаче става жертва на измръзвания и снежна слепота. Трима шерпи стигат до посоченото място, но индийският алпинист не е открит.

Прочети  Три деца и 4 възрастни блокирани в Духлата

Преди няколко дни беше организирана още една спасителна операция за сваляне на телата на двама индийски алпинисти, загинали миналата година при изкачване на Еверест.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.