fbpx

Подземни герои

Ако паднеш в пропаст, заклещиш се в тесняк, или ненадейно се активира клаустрофобията ти – те са там. ПЕЩЕРНИТЕ СПАСИТЕЛИ.

Именно за тях ще стане въпрос в следващите редове.

Аварийно-спасителният отряд към Българската федерация по спелеология съществува вече 37 години. Води началото си от 1966г., след смъртен случай на пещерняк, когато е взето решение за създаване на спасителни групи във всички пещерни клубове от страната. 7 години са нужни на българските спелеолози, докато през 1973 г. организират първия специализиран курс по спасяване с 14 участника. Обучените спасители са в основата за създаването на Аварийно-спасителния отряд. Между тях са: Трифон Даалиев, Николай Гладнишки, Веселин Гяуров, Кирил Йончев, Траян Георгиев, Анна Пенчева, Кунчо Кунев, Петър Евтимов и други. Началото на организираното пещерно спасяване е поставено на 31 октомври 1974 г. на специално учредително събрание в София с главен инициатор Петко Недков.

Съвременните методи, усвоени от българските спасители, и добрата им подготовка, бързо им печелят заслужен авторитет сред членовете на Международната комисия по спасяване към ЮИС. Това дава възможност в България да се организира първата международна школа по спасяване през 1988 г. В днешно време АСО членува в Международния спелеоложки съюз, в него има Международна комисия по спасяване в пещери. Трифон Даалиев е неин зам.-председател от 1997 г. насам.

Днес пещерните спасители наброяват 120. Председател на доброволческата организация е Трифон Даалиев.

При нещастен случай сигнал може да се подава на тел. 112, ПСС, и на полицията. Може да звъните и на Трифон Даалиев – 0889 117 187 или Валери Пелтеков – 0888 414 685. Към пострадалите веднага ще се отправят спасители от най-близо разположената група. За да са винаги във форма, те преминават еднократен десетдневен курс, в който усвояват всички необходими елементи, за да изкарат носилка от една хоризонтална пещера или от пропаст. Ежегодно се включват и в два или три учебни сбора – допълнително, след курсовете, за доокомплектоване или опресняване на уменията.

Прочети  Височинна болест

Статията може да бъде прочетена и тук

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!