fbpx

Подземни герои

Ако паднеш в пропаст, заклещиш се в тесняк, или ненадейно се активира клаустрофобията ти – те са там. ПЕЩЕРНИТЕ СПАСИТЕЛИ.

Именно за тях ще стане въпрос в следващите редове.

Аварийно-спасителният отряд към Българската федерация по спелеология съществува вече 37 години. Води началото си от 1966г., след смъртен случай на пещерняк, когато е взето решение за създаване на спасителни групи във всички пещерни клубове от страната. 7 години са нужни на българските спелеолози, докато през 1973 г. организират първия специализиран курс по спасяване с 14 участника. Обучените спасители са в основата за създаването на Аварийно-спасителния отряд. Между тях са: Трифон Даалиев, Николай Гладнишки, Веселин Гяуров, Кирил Йончев, Траян Георгиев, Анна Пенчева, Кунчо Кунев, Петър Евтимов и други. Началото на организираното пещерно спасяване е поставено на 31 октомври 1974 г. на специално учредително събрание в София с главен инициатор Петко Недков.

Съвременните методи, усвоени от българските спасители, и добрата им подготовка, бързо им печелят заслужен авторитет сред членовете на Международната комисия по спасяване към ЮИС. Това дава възможност в България да се организира първата международна школа по спасяване през 1988 г. В днешно време АСО членува в Международния спелеоложки съюз, в него има Международна комисия по спасяване в пещери. Трифон Даалиев е неин зам.-председател от 1997 г. насам.

Днес пещерните спасители наброяват 120. Председател на доброволческата организация е Трифон Даалиев.

YouTube player

При нещастен случай сигнал може да се подава на тел. 112, ПСС, и на полицията. Може да звъните и на Трифон Даалиев – 0889 117 187 или Валери Пелтеков – 0888 414 685. Към пострадалите веднага ще се отправят спасители от най-близо разположената група. За да са винаги във форма, те преминават еднократен десетдневен курс, в който усвояват всички необходими елементи, за да изкарат носилка от една хоризонтална пещера или от пропаст. Ежегодно се включват и в два или три учебни сбора – допълнително, след курсовете, за доокомплектоване или опресняване на уменията.

YouTube player

Статията може да бъде прочетена и тук

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!