fbpx

Последните неизследвани пещери в света – варовиците на Мианмар

 

Може да бъде изненадващо да научите, че голямата част от държавата Мианмар е разположена върху дълъг дебел слой варовик. Стартирайки от север от Могок – градче, известнос  рубините си – слоят покрива областта Шан и се простира до архипелага Мийек далеч на юг. Този обширен, неизследван карст съдържа мрежа от подземни проходи и пещери.

През последните години в Мианмар са проведени 16 експедиции и са проучени пещери в 11 района. Изследователите им са открили приказни подземни терени; гори от сталактити и сталагмити, образувани в продължение на хиляди години; огромни пещерни кухинис  височина над 100 метра; тесни дълбоки процепи.

През пролетта повечето пещери са пълноводни, а в тях се среща богата фауна, включваща насекоми, паяци, змии.

До момента двете най-дълги пещери, открити в Мианмар са с дължина 4, 8 км. Спелеолозите обаче очакват всички те да бъдат свързани в една огроман подземна система.

В Мианмар връзката между обществото и пещерите е наистина дълбока. Манастирите, близо до входовете на пещерите носят отговорност за тяхното опазване и поддръжка. Пещерите рядко са изследвани навътре от техните входове. Водите, които извират от тях пък се използват от населението.

Сега пред властите на страната стои трудната задача как да развие екотуризма в района, запазвайки чистотата на водите.

 

Прочети  Подземни герои

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.