fbpx

Природен резерват Ореляк

На юг от непристъпните мраморни била на Северен Пирин планината се снишава към средните си части. Там е разположен Природен резерват Ореляк с площ от около 850 ха. Защитената територия е обявена през 1985 г., за да бъдат опазени буковите гори, характерни за тази част на планината, както и популярния Пирински чай.

Границата на резервата минава по главното планинско било, северно от едноименния връх. Най- източните части на зоната са разположени по поречието на Лъжничката река, приток на р. Марево. Резерватът е разположен на височина от 900 до 1800 м., като обхваща голяма височинна амплитуда.

Флора

Основната задача на резервата е опазването на елитните букови гори, наречени Черна гора. Средната им възраст е над 150 години, но въпреки това те са останали изключително гъсти. В по-ниските части на защитената територия се срещат дървесните видове воден габър и Mъждрян. На височина около 1700 метра има малки участъци от бяла мура. От важно значение са и ендемичните видове –шарпланинска рупа, златист равнец, македонска каменоломка и др.

Пиринският чай (Sideritis scardica) e многогодишно тревисто растение, достигащо до 50см. Известен още и като Мурсалски, Алиботушки, Шарпланински чай. Наричан е също Българската виагра. Растението се среща в Среден и Южен Пирин, Мурсалския дял на Родопите и планината Славянка на  надморска височина от 1400 до 2200 м. Билката съдържа танини, етерични масла, желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт. Поради голямото наличие на флавоноиди има антибактериално и антиоксидантно действие. От Пиринския чай се използва надземната част, която се бере през юни-юли. Действа откашлечно, противовъзпалително и омекотява възпалените лигавици. Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит, бронхиална астма. Билката действа благотворно на чернодробни и редица други заболявания, както и забавя стареенето.  Българската народна медицина препоръчва пиринския чай още при емфизема, гръдна жаба, гърлобол.

Фауна

Въпреки неголямата територия на резервата животинският свят е много разнообразен. Това се дължи на голямата надморска височина. Най-разпространените видове са  гръцка дългокрака жаба, дъждовник, дива свиня, вълк, кафява мечка, лисица, сърна.

Туризъм

В буферната зона на Природен резерват Ореляк попада първенецът на Среден Пирин вр. Ореляк /2099 м./. Среща се и под името Орелек, Орлови скали. Върхът се издига на главното планинско било, северно то връх Баба и северозападно от връх Чала.  Ореляк е с формата на триглав купол, а билото е скалисто и голо. Западните склонове се спускат стръмно, а на места отвесно към долината на река Пиринска Бистрица, а югоизточните по-полегато към местността „Добро поле”. На върха в момента е изграден радио-телевизионен ретранслатор, който не позволява достигането до най-високата точка. Основен изходен пункт за изкачването на Ореляк е хижа Попови ливади. Преходът е по маркирана пътека за 2 часа или по 12 – километров чакълен път.

Подробният маршрут за изкачване на вр. Ореляк може да намерите в бр.5/2007 на сп. „Върхове”.

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!