fbpx

Ранна лавина уби 7 алпинисти във френските Алпи

Седем алпинисти загинаха в лавина на 15 септември под един от най-популярните върхове във Френските Алпи. Снежните маси се свлекли около 12 ч. по обед  на 4015-метровоя Дом де Неж дез Екрен. Лавината погреба четирима немски и трима чешки катерачи, а 36-годишна германска алпинистка е единственият оцелял, но със счупен крак. Именатана жертвите все още не са оповестени, но всички те са мъже на възраст между 39 и 51 години. Един от загиналите е професионален планински гид.

Падането на лавината е твърде ранно за този сезон, отбелязват специалистите. Снегът се е отцепил на поле с ширина 250 метра и дълбочина един метър. Снежните маси са от паднал през уикенда сняг.

Шест от жертвите са били в хижа в основата на маршрута. Хижарят ги е посъветвал за лошите снежни условия в планината. Група испански катерачи се вслушали в съвета и се върнали, но загиналите решили да продължат.

Прочети  Европейско първенство по катерене в Москва ще тества подготовката на олимпийски състезатели за Токио 2020

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook