fbpx

Съвременната легенда за Монсерат, Испания

monteseratИсторията, която ще ви разкажа оплита в интересен възел духовни, приключенски и романтични преживявания. Действието се разпростира на територията на испанската административна област Каталуния, на 50 км северозападно от Барселона. Издига се на скалистите върхове на планината Монсерат. Относно времето, в което действието ще се развие, не можем да го дефинираме с абсолютна точност. То лети на крилете на свободния дух, задвижван от вятъра и замаян от въртележките, които образуват планински пътеки. Наричат я Montserrat”, което в буквален смисъл от каталански означава “Назъбената планина”. Съвсем неслучайно избрано името описва доста точно нашата дестинация. Скалните масиви се забелязват далеч преди доближаването до тяхната основа, а острите им върхове са подредени в неравномерна редица. Застанали строго и мирно, те затаяват дъха на туристи, пристигнали от всички краища от и отвъд испанските земи.

Много пътища отвеждат до това фантастично място, където природата е изваяла сама толкова причудливи форми, част от които наподобяват човешки фигури. Изходната точка на всяко пътуване до планината Монсерат се явява площад “Испания” в Барселона, където на всеки час потегля влак в тази посока. То ще ви отведе до станциите на кабинковия лифт или на влакче, задвижвано на зъбчато колело (Cremallera). Разбира се възможно е да се стигне до двете спирки с кола по пътя “Барселона-Мосерат-Манреса”, на място има и безплатен паркинг. От градчето Министрол де Монсерат, което е разположено съвсем в подножието започват и пешеходните маршрути. Всеки ентусиаст, който тръгне по тях, ще се наслади максимално на природните образувания – вследствие от природен катаклизъм в миналото.

Национален парк Монсерат е първият природен парк на територия на Испания и представлява огромен масив от заоблени скални блокове с многобройни преложения за тяхното покоряване. Когато се пристигнеш на място и погледнеш надолу, виждаш сенките, които хвърлят назъбените образувания. Тогава именно усещаш със сетивата си цялостното величие на планината. На височина от 970 м. над морското равнище води панорамно влакче (Funicular de Sant Joan), което се движи почти отвесно по склоновете на планината. Най-високата точка е Sant Jeroni (1236м.). Основни възвишения са и Montgrós (1120м.), Miranda de les Agulles (903м.). От катерачите най-предпочитан е The Cavall Bernat (1111м.). Пешеходните маршрути са трудно изброими, но за сметка на това предлагат всички възможни гледки и начини за обхождане на скалистия терен. От главозамайващите 1000 м. човек може да се наслади на играта на бързосменящите се сенки. Ако отправи поглед в посока на юг, ще забележи най-напред хълмовете на Тибидабо, после сградите на Барселона и впоследствие бреговете на Средиземно море. Казват, че при ясно време се виждат дори Балеарските острови – о.Майорка, о.Менорка и о.Ибиса.

Прочети  Скакавишки водопад

Днес в общата панорама на месността се съчетават странните каменни канари, разрушени отшелнически килии, манастирската обител и тълпите от туристи. В скалистата прегръдка се намира най- святото място в цяла Каталуния. Религиозният комлекс се състои от базилика, манастир и постница, които се събират във величествен архитектурен ансамбъл и едновременно с това са хранилище на уникални паметници на испанската култура.

Религиозната общност на Монсерат води началото си от 880 г. Първообликът на манастира датира от първата четвърт на първото хилядолетие (1025г.), увековечавайки виденията на дева Мария. В наши дни той е бенедиктински храм. Отвъд стените му се съхранява най-голямата светиня – малката дървена статуя на Черната Богородица, наричана от местните Ла моренета (La moreneta). Скулптората е направена през XII век, а от 1881 г. е обявена за покровителка на цялата каталунска област. Назовават я черна заради цвета й, който се получава вследствие на окисление непосредствено след преместването й. Легендата разказва, че е намерена в пещера в планината от малка група деца пастири. Те видели светлина и в същото време чули ангелски песни, когато ги последвали открили статуята. Може би затова наоколо е осеяно с малки параклиси и отшелнически пещери. И до днес в тях живеят около 80 монаха и пилигрими.

Част от духовното преживяване е и музеят на Монсерат, където се помещава извънредно богата и ценна колекция от художествени произведения. Сред тях блестят дори експонати от Месопотамия, Палестина, Древен Египет и Близкия Изток, религиозните шедъоври на испански, италиански, френски автори. Сред тях са имената на Ел греко, Караваджо, Сурбаран, Караваджо, Джордано, Русинъол, Касас, Сисле, Моне, Дега, Миро, Дали, както и ранни разработки на Пикасо. Огромната библиотека на манастира съдържа повече от 250 000 тома изключително ценна литература, а също така 400 пергаментни свитъка и над 2000 древни ръкописа, между които и първите текстове на каталонския език от XII век. В далечния XIII век тук е било създадена учебна академия за музика и вокално изкуство, а също така и за хуманитарни и точни науки, наричано и досега “Есколаниа”. От тук през изминалите векове са излезли много испански учени, сред които не само духовници, но и светски личности.

Прочети  Как швейцарците погребаха глетчер (СНИМКИ)

Това е съвременният разказ относно един от най-големите исторически архиви за испанците, където се срещат традициите и вярата. Пред вълшебствата на природата зрението се замъглява, а съзнанието остава безмълвно. Довършете тази легенда сами на същото място, но от първо лице единствено число.

Текст  Любина Панайотова

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!