fbpx

Снеговалежи отново блокираха туристи в Алпите, повишена е лавинната опасност

Хиляди хора са блокирани поради силен снеговалеж в ски курорти в Алпите, като много от тях не могат да се завърнат у дома след зимните ваканции.

Железопътните линии и пътищата до Цермат в Швейцария и Сейнт Антон в Австрия са блокирани, а властите се обръщат с молба към хората да останат по домовете си за безопасност.

„Поради опасността от лавина, пътната и влаковата линия Цермат-Таш са затворени. Следователно Цермат не е достъпен.“, това съобщиха от официалната страница на курорта.

Това е вторият път през този месец, в който посетителите на Цермат попадат в снежния капан. На 8 и 9 януари повече от 13 000 посетители бяха блокирани след обилен снеговалеж.

Целият пътен и железопътен достъп до популярния австрийски ски курорт Сейнт Антон е затворен, тъй като екстремното време продължава да вилнее  над Алпите.

Градът, популярен най-вече сред британските скиори, е последният, който пострада от прекъсването на транспорта, след като през уикенда паднаха близо 40 см сняг. Същото количество се очаква да падне отново през следващите 48 часа.

В понеделник сутринта е бил определен изключително висок риск от лавини в по-голямата част от австрийския регион Тирол, който включва курорти като Сейнт Антон, Лех и Ишгъл.

Според Австрийската служба в Тирол, лавинната ситуация в региона е в критично положение: “През последните 48 часа в западните и северните региони на Северен Тирол имаше до 100 см свеж сняг.“

В южен Тирол в Италия също много туристи са попаднали в зимния капан след като силния снеговалеж блокира пътищата в ски курортите.

Досега беше съобщено за до три метра сняг във Вал Сеналес, наричана още долина Шналстал, където провинциалният път, свързващ няколко села, е затворен поради опасността от лавини. Ски курортите, включително Масо Корто, са затворени, докато властите преценят, че е безопасно да се отворят отново.

Прочети  Французи се отказаха от Рила, застрояват в Косово

текст: Стефан Йорданов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook