fbpx

Снеговалежи отново блокираха туристи в Алпите, повишена е лавинната опасност

Хиляди хора са блокирани поради силен снеговалеж в ски курорти в Алпите, като много от тях не могат да се завърнат у дома след зимните ваканции.

Железопътните линии и пътищата до Цермат в Швейцария и Сейнт Антон в Австрия са блокирани, а властите се обръщат с молба към хората да останат по домовете си за безопасност.

„Поради опасността от лавина, пътната и влаковата линия Цермат-Таш са затворени. Следователно Цермат не е достъпен.“, това съобщиха от официалната страница на курорта.

Това е вторият път през този месец, в който посетителите на Цермат попадат в снежния капан. На 8 и 9 януари повече от 13 000 посетители бяха блокирани след обилен снеговалеж.

Целият пътен и железопътен достъп до популярния австрийски ски курорт Сейнт Антон е затворен, тъй като екстремното време продължава да вилнее  над Алпите.

Градът, популярен най-вече сред британските скиори, е последният, който пострада от прекъсването на транспорта, след като през уикенда паднаха близо 40 см сняг. Същото количество се очаква да падне отново през следващите 48 часа.

В понеделник сутринта е бил определен изключително висок риск от лавини в по-голямата част от австрийския регион Тирол, който включва курорти като Сейнт Антон, Лех и Ишгъл.

Според Австрийската служба в Тирол, лавинната ситуация в региона е в критично положение: “През последните 48 часа в западните и северните региони на Северен Тирол имаше до 100 см свеж сняг.“

В южен Тирол в Италия също много туристи са попаднали в зимния капан след като силния снеговалеж блокира пътищата в ски курортите.

Досега беше съобщено за до три метра сняг във Вал Сеналес, наричана още долина Шналстал, където провинциалният път, свързващ няколко села, е затворен поради опасността от лавини. Ски курортите, включително Масо Корто, са затворени, докато властите преценят, че е безопасно да се отворят отново.

Прочети  Днес отново нямаше спасителна акция за Боян, Китай разреши два хеликоптера да го търсят

текст: Стефан Йорданов

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!