fbpx
вторник, юни 25, 2024
Екстремни спортовеИзбраноНовини

Спасиха пострадал при ледено катерене на Боянския водопад

Спасиха пострадал при ледено катерене на Боянския водопад във Витоша на 14 януари, неделя сутринта. В тежка спасителна акция за оказване на първа помощ и транспортиране до линейка на пострадал участие са взели 15 спасители и доброволци.

снимка: https://www.pss-bg.bg/

Сигнал за инцидент при падане на катерач е подаден от негов партньор, с когото са катерили на водопада. Зовът за помощ е постъпил в 9.10 ч. в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС. Незабавно е организирана акция, в която участват три групи планински спасители. Първата тръгва веднага от база „Алеко“ и пристига в 9.50 на мястото на инцидента с моторни шейни.
Пострадалият е бил в съзнание, с множество фрактури. Той е паднал при обстоятелства, за които не са ясни подробности, казаха от ПСС.

„Имахме и известна доза късмет за толкова бързия транспорт, който успяхме да осъществим, предвид условията на терена“,

сподели пред „Върхове“ Милен Братанов, завеждащ база „Алеко“ на спасителната служба.

Двама лекари и един парамедик участват в акцията, като в нея се включват и доброволци от катерачната общност, озовали се там в момента на случката.

„Това не е характерен инцидент“, каза още Братанов. Той поясни, че на база статистиката за провеждани спасителни акции и оказване на помощ при инциденти в планината, ситуации, изискващи спешна незабавна намеса на планинските спасители при ледено катерене, се случват рядко.

Пострадалият е бил в съзнание през цялото време на акцията, но с множество тежки наранявания, изискващи спешна болнична помощ. Откаран е в „Пирогов“.

Подробности за тежката акция описаха от Планинската спасителна служба, като от там изясниха и хронологията на операцията:

Първа група тръгва с две моторни шейни Ski Doo Summit и пълно медицинско оборудване от база ПСС – Алеко през Долно плато, Каменно здание, хижа Бор, хижа Тинтява, Родина, Момина скала, през Плюещата чешма в посока към Боянския водопад. Целта е да достигнат възможно най-бързо до мястото на инцидента и да окажат спешна медицинска помощ на пострадалия.

Втората група, с останалата част от оборудването – транспортна количка, вакуум матрак и алпийски инвентар, тръгва от Алеко с високопроходим автомобил Tоyota Hilux през Драгалевци и Бояна. От ЦДП е организирана и трета група доброволни планински спасители, които да помогнат при транспорта на пострадалия.

Първата група, в която има и лекар планински спасител, достига до мястото на инцидента за 40 минути, започва преглед на пострадалия и събира информация от очевидците. Оказва първа медицинска помощ, като установява множество тежки травми и го подготвя за транспорт. Междувременно пристига втората група.

Пострадалият е прехвърлен във вакуум матрака и с помощта на количката започва транспорт нагоре от Боянския водопад към хотел Копитото. Използвана е система на противотежест – със стабилни носещи точки по дървета и скали и двойно въже, на единия край на което е носилката, а на другия се хващат 3-4 човека и тръгват надолу по терена. В движение се разминават с количката. По този начин транспортът е почти непрекъснат, щадящ и сигурен. Комуникацията и регулирането на скоростта на теглене са отлични.

Включват се всички пристигнали на терен спасители, както и повечето катерачи, намиращи се в района на Боянския водопад, които предоставят и част от собствената си екипировка.

При достигане до моторните шейни, количката е закачена на едната от тях и пострадалият е транспортиран до линейката, която вече чака на хотел „Копитото“. Предаден е на екипа на Спешна помощ в 12:20 ч. в тежко състояние и е откаран към УМБАЛСМ Пирогов, придружен по пътя към болницата от д-р Севдалина Михайлова – лекар планински спасител.

Този случай доказва колко голяма е важността да има хеликоптер HEMS с лебедка, тъй като в труднодостъпни терени кацането е невъзможно, а времето за транспортиране на тежко пострадал е от изключително значение.,

припомнят отново от ПСС. Спасителите също така отправиха благодарност към всички доброволци, които са оказали неоценима помощ при тежкия инцидент.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!