fbpx
събота, юни 15, 2024
ИзбраноНовиниПирин

ПСС с тежка спасителна акция под Полежан

снимка: ПСС, отряд Добринище

Тежка зимна спасителна акция в условие на минусови температури и силен вятър за оказване на спешна долекарска помощ и транспортиране на пострадала 69-годишна туристка от над 2500 м.н.в. проведоха планинските спасители от отряд ПСС – Добринище.

Инцидент е станал навръх светлия християнски празник Богоявление (Йордановден) на слизане от вр. Полежан в Пирин. Жената е участвала в организирана туристическа група за изкачване на 2851-метровия връх.

Сигналът за бедстващ турист е получен от Цветан Пчелин – дежурен планински спасител, който е бил на пост на долна станция на лифта при х. Гоце Делчев. Трима са по това време дежурящите от ПСС на ски писта „Добринище“ – на долна, междинна и горна станция (х. Безбог) на лифта.

Помощта е потърсена в 14:20 ч. чрез тел. 112. Незабавно е взето решение за провеждане на акция от началника на отряда Методи Галчев. Сформирани са екипи от 6-ма планински спасители, като за ръководител е определен Цветан Пчелин. Той изпраща колегата си от х. Безбог да намери и да окаже първа помощ и подкрепа на пострадалата, с която вече е установена телефонна връзка и е локализирана. В същото време от междинната станция на лифтовото съоръжение дежурният спасител също поема с моторна шейна, за да окаже помощ, като при първоначалната информация е ясно, че жената е контактна и се движи сама.

В напредъка на спасителната акция, двама спасители поемат нагоре в планината, за да обезпечат все още действащите по това време ски-съоръжения.

Преди ПСС да достигне до пострадалата, доброволци вече са оказали помощ при придвижването й надолу. Състоянието й обаче прогресивно се влошава и спасителите правят импровизирана носилка, с която я транспортират до х. Безбог. Затоплят я с чай, термофолио и якета преди това.

В хижата, след стабилизиране на състоянието й, жената е транспортирана до организирания транспорт на фирмата, с която е предприела зимното изкачване при х. Гоце Делчев с ратрак. Предадена е за последващи грижи на водача на групата в стабилно състояние.

69-годишната жена не е имала планинска застраховка.

От ПСС отново напомнят за нуждата от застраховка, както и туристите да предприемат походи в планината добре подготвени, информирани и адекватно екипирани!

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!