fbpx
неделя, май 26, 2024
Екстремни спортовеИзбраноНовиниСпелеология

Спасителна акция: Високи води блокираха петима души в пещерата Крижна яма в Словения (СНИМКИ и ВИДЕО)

Петима души са блокирани в пещерата Крижна яма в Югозападна Словения, след като нивото на водата в пещерата се е повишило вследствие на обилен дъжд, съобщи словенската агенция СТА, цитирана от БТА.

Спасители, водолази и пожарникари са на мястото, но петимата ще могат да напуснат пещерата едва след като водата спадне.

Групата включва тричленно семейство и двама водачи

Хората са в добро състояние. Те влезли в пещерата вчера сутринта с лодка, но на връщане нивото на водата вече се било повишило в един от пасажите и отрязало пътя към повърхността. След като не излезли до уговореното време (15 часа), третият водач направил разузнавателна обиколка от входа на пещерата, но след като не ги открил, подал сигнал до спасителната служба в Джамар.

Първите спасители са пристигнали на мястото около 18 часа. Активирани са и спасителните екипи от Постойна и Любляна. На място са изпратени и водолази. В 21:15 ч. в събота първите спасители влизат в пещерата и започват екипиране нагоре по течението. Малко по-късно те излизат, а след тях половин час след полунощ влиза втори екип от четирима водолази, чиято цел е  да обезопасят трудните части за преминаване и транспортиране на вещи от първа необходимост.

Първите спасители

достигат до блокираните около 4 часа сутринта в неделя,

като им доставят храна, вода и палатка, съобщиха представители на гражданска защита пред журналисти. Групата е успяла да се приюти на сухо място в дългата 8,2 км пещера. Всички са намерени в добро психическо и физическо състояние. В момента те са в безопасност в суха галерия, която няма да бъде наводнена дори при ново покачване на водите.


Вижте още


Водолазите са излезли на повърхността в 6:12 ч. сутринта. Тъй като групата се намира на повече от два километра от входа на пещерата, на водолазите им отнема три до четири часа да ги достигнат, уточниха представителите на гражданска защита. През деня още един екип от 5-ма водолази-спасители е занесъл допълнителни запаси от храна и сухи дрехи.

Нивото на водата в момента не позволява евакуация на блокираните хора. Окончателното им спасяване ще зависи от това кога ще спадне водата, която е затворила пътя към повърхността на две места.

Пещерата Крижна яма съдържа каскада от подводни езера с изумруденозелени води. По биоразнообразие се нарежда на четвърто място в света.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!