fbpx
неделя, февруари 25, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Тибет отваря Еверест от север, но забранява солови и безкислородни изкачвания

Тибет отново отваря северната страна на Еверест за изкачвания от международни експедиции тази пролет. Китайско-тибетска алпийска асоциация (CMTA) обаче е установила строги изисквания към алпинистите в допълнение към естествения филтър на по-високите цени за разрешителни.

Мерките, въведени от китайските власти, са насочени към повишаване на безопасността, тъй като

няма да се допускат самостоятелни алпинисти без водач или опити за безкислородно изкачване.

Австрийската агенция Furtenbach Adventures съобщи, че ще проведе експедиция от северната страна, ръководена лично от ръководителя на компанията Лукас Фуртенбах. От компанията казаха пред ExplorersWeb, че предишният максимален брой разрешителни, 200, ще бъде допълнително намален.

Китай все още не е публикувал окончателния брой пермити, които ще издаде.

Alpenglow Expeditions от САЩ също организира експедиция. Компанията предлага изкачвания на Еверест само от северната страна, тъй като я смята замного по-безопасна от южната страна с нейния опасен ледопад Кхумбу.

Две непалски компании, Imagine Nepal на Mingma G и Climbalaya Treks and Expeditions, също потвърдиха, че ще проведат експедиции от северната страна. „Имаме голям екип от южната страна без останали места и затова ще организираме малка експедиция от север“, каза Mingma G пред ExplorersWeb.


Вижте още


Той отбелязва, че CMTA ще дава разрешителни само на клиенти, които преди това са изкачили поне един седемхиилядник. „Което е нещо добро“, каза Mingma G .

Climbalaya също поддържа дългогодишни добри отношения с CTMA. Те вече направиха изкачвания до Чо Ойю и Шиша Пангма миналата година, както през пролетта, така и през есента.

По-строгите мерки на Китайско-тибетската алпийска асоциация са опит да се избегнат трагични епизоди като този, който се случи през есента на Шиша Пангма. Тогава две клиентки, които се състезаваха да станат първата жена от САЩ, завършила 14-те осемхилядници, загинаха в две последователни лавини, заедно с техните водачи шерпи.

След инцидентите CTMA затвори планината за остатъка от сезона. И четиримата обаче използваха допълнителен кислород, а  клиентите разчитаха на своите водачи, така че не е ясно как новите мерки са отговор на това конкретно бедствие, отбелязва ExplorersWeb.

Скъпи експедиции

Изкачването на Еверест от северната му страна е значително по-скъпо от това от южната страна. Само таксата за изкачване е 15 800 долара, обясни Фуртенбах, въпреки че тази сума включва транспорт и настаняване в Тибет по време на прехода до базовия лагер.

В Непал също се планира голямо увеличение на таксите за разрешителни от сегашните 11 000 долара на човек до 15 000 долара, което го изравнява почти с Тибет. Но това увеличение влиза в сила едва през 2025 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!