fbpx
петък, юни 14, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Два смъртни случая белязаха началото на сезона за изкачване на Аконкагуа

С лош старт започна сезонът за изкачване на Аконкагуа. На 3 януари, клиент на Seven Summits Club, 30-годишният Андрей Минаев беше намерен починал в палатката си в базовия лагер на 4260 м, съобщи Cumbres Mountain Magazine.

В сряда сутринта, когато водачът отива да буди членовете на експедицията, той открил безжизненото тяло на Минаев. Лекарите в Базовия лагер са потвърдили смъртта му. Тя е била изненада за всички, тъй като предишната вечер руснакът не е показвал никакви признаци на здравословни проблеми. Точната причина за смъртта на Минаев остава неизвестна към момента.

Още един фатален случай

Няколко дни по-рано, на 30 декември, клиент от САЩ почина по пътя надолу по Аконкагуа, след като изкачи върха. Състоянието на Раул Александър Тартера, също на 30 години, се влошило близо до мястото, известно като Ла Куева. Ръководителят Педро Лизабе опитал да го реанимира, но без успех. Смъртта на Тартера е настъпила около 22:10 часа, пише списание Infobae.

Тази година под Аконкагуа се струпаха необичайно голям брой желаещи за изкачване. Засега обаче се очертават едва няколко кратки метеорологични прозореца. Лошото време с ниски температури и силен вятър затрудняват изкачванията през повечето време.


Вижте още


През последните няколко дни местните служби са извършили няколко спасителни операции. Мексиканец прояви симптоми на височинна болест около Plaza Colera. В течение на часове състоянието му се влошава. Той е откаран в малката високопланинска болница в района, където остава през цялата нощ, преди да се възстанови.

На 1 януари френски клиент и неговият аржентински водач също се нуждаеха от помощ на височина над 6800 м на Аконкагуа, близо до Canaleta. Французинът проявяваше признаци на височинна болест, умора и дехидратация, докато водачът му освен сходни симптоми страдаше и от снежна слепота. Хеликоптер евакуира и двамата мъже от планината за по-нататъшно лечение.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!