fbpx
петък, юни 14, 2024
ИзбраноНовиниСпелеология

Дължината на Колкина дупка надхвърли 20 километра

20 288 метра. Това е новата дължина, която достигна пещерата Колкина дупка след новогодишната експедиция, съобщиха от Пещерен клуб „Под ръбъ“. Тя е и най-дълбоката в България  –  -542м.

Колкина дупка се намира се в Понор планина, централната част на Западна Стара планина. Изходна точка е село Зимевица.

Входът на пещерата е разположен на надморска височина 1285 метра.

„Пещерата е изключително технична, голямото наличие на води, отвеси и тесняци прави проникването до най-вътрешните части предизвикателно. За желаещите да влязат е задължително да се запознаят с правилниците за безопасно проникване и бивакуване“, пишат от клуб „Под ръбъ“- Церово, които са сред най-активните в нея.

В пещерата са изградени няколко лагера за подземно бивакуване. Лагер „Слънце“ е на -267м. Оборудван е с палатка, чували, малко храна, примус посуда. Служи за кратка почивка по време на по-дълбоки прониквания и за извънредно бивакуване при „бедствие“. Лагер „Калоян“ на -470м. Намира се в обширна суха галерия. Лагерът е оборудван добре за големи и дълги експедиции. Той е основен лагер по време на проучвания. Изнесеният бивак „Под балдахина“ се намира зад полусифона в сектор „Младеница“. Ползва се за проучвания на най-отдалечените места. Може да побере комфортно до 9 души.


Вижте още


За първи път Колкина дупка е картирана края на 70те, началото на 80-те от софийски клубове. От 2008 г. Пещерен клуб „Под Ръбъ“ с. Церово има основен принос в изследването на пещерата с помощ от членове на други клубове „Академик“, „Ъндърграунд“, „Хеликтит“ и др.

Първото голямо откритие

е направено през август 2009-та година. Дотогава е известно, че пропастта „Колкина дупка“ е дълбока -86 m, с обща дължина 46 m . Пещерняците успяват да преминат през стеснение и пред тях се открива нов отвес – „големият отвес“, който прави пещерата поредната 100 метрова пропаст в България, със своите -112 m дълбочина и 71.30 m обща дължина

2013-та, 1ви януари окончателно стеснението бива преодоляно и следват „големите зали“ – зала „2-ри януари“ и зала „Церово“ след които се слиза на река до дълбочина -267 m и обща дължина на галериите 1227 m.

2017-та, януари е премината и „фурната“. Дълга 11м ниска преса с вода тя е едно от най-трудните места в пещерата. Следват нови галерии и отвеси, най-значителният от който е 58м каскада с пръскаща вода. Бързо след минаването на фурната разбрахме, че това е новата най-дълбока пещера в България. От тогава до сега продължава активното проучване на пещерата.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!