fbpx
събота, юни 15, 2024
Височинен алпинизъмНовини

Стартира сезонът за изкачвания на Аконкагуа

На 1 декември Националният парк Аконкагуа официално открива сезона за изкачвания. Той ще продължи до края на април.

Всъщност паркът допусна първите експедиции още на 20 ноември. Фернандо Джадур от Acomara Aconcagua Expeditions съобщи пред ExplorersWeb, че първият им клиент е изкачил върха на 25 ноември.

И все пак се очаква повечето алпинисти да започнат да достигат Плаза де Мулас (базовия лагер на Аконкагуа) точно преди Коледа. Изкачванията на върха ще продължат до март.

Тази година паркът предложи система за предварителна резервация за разрешителни, ограничена до местните агенции, с отстъпки за записвания преди 31 юли. Досега 860 желаещи да изкачат Аконкагуа са кандидатствали за пермит чрез тази система.

Индивидуалните алпинисти, които няма да изкачват върха, водени от местни гидове, трябва да преминат през много по-сложен процес, включващ две посещения в офиса на парка и плащане на разрешителното в брой.

Таксите също варират

Таксата варира от 600 до 1500 долара в зависимост от маршрута – този нагоре по ледника Полакос от долината Вакас е малко по-скъп, а също така и дали изкачващите са членове на експедиция на местна агенция. Дали кандидатстващия е гражданин на страна от Латинска Америка също има значение.

Като цяло очакванията са толкова високи за този сезон, колкото и по време на миналогодишния следпандемичен бум. Като най-високият връх в Америка и един от Седемте върха, Аконкагуа е много популярен, но все още няма задръствания като Еверест. По склоновете му няма фиксирани въжета, но има много място за лагери.

Базов лагер на Аконкагуа
Базовият лагер на Аконкагуа, снимка: Pixabay

Броят на палатките във височинните лагери и разположението им са добре контролирани. Управлението на отпадъците също е по-добро, пише ExplorersWeb. По-големите агенции, които водят експедиции там, вече инсталират преносими тоалетни както в основата на върха, така и в по-високите лагери.


Вижте още


Това, от което планината не може да избяга, е изменението на климата. „Въздействието е огромно“, казва Джадур. „Всяка година има все по-малко сняг, дори през зимата. Но също така сме свидетели на нетипични климатични събития. Например в момента има много сняг и е много по-студено от обикновено, до такава степен, че набавянето на вода е проблем, защото езерата са замръзнали.“

Ограничения за чуждестранни туроператори?

Джадур коментира и някои слухове за ограничения за някои чуждестранни агенции (по-специално от Непал). Той обясни, че няма ограничения сами по себе си, но ще има по-строго наблюдение, за да се гарантира, че експедициите спазват правилата на парка и спазват всички необходими мерки за безопасност.

Експедиция на Аконкагуа
Експедиция на Аконкагуа, снимка: Pixabay

Според него в твърде много случаи алпинистите се втурват към върха твърде бързо, без подходяща аклиматизация. Миналия сезон трима загинаха в планината: двама от височинна болест, а трети падна, след като пренебрегна съвета на водача си. Джадур изчисли, че средно 150 произшествия се случват на Аконкагуа всеки сезон.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!