fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмИзбраноНовини

„Все още нямам пари“: Денис Урубко призна, че е притеснен от високите такси на Пакистан за зимен опит на Гашербрум I

Денис Урубко зарадва последователите си за кратко по време на лекция в малък планински клуб в Северна Испания с новината, че иска да изкачи Гашербрум I тази зима. Социалните мрежи побързаха да анонсират предстоящата експедиция. Но малко по-късно алпинистът уточни пред The Explorer’s Web, че заминаването му все още никак не e сигурно.

„Все още нямам пари“, призна той. „Споделих желанието си с обществеността, но нищо не е потвърдено.“

Урубко обясни, че може да се наложи да вземе решение в последния момент. Алпинистът с казахстански произход и партньорката му Пипи Кардел опитаха да изкачат нов маршрут на Гашербрум I през лятото.

Двамата първо стъпиха на върха по нормалния маршрут за аклиматизация. След това стартираха в алпийски стил по нов тур, но лошите условия в крайна сметка ги принудиха да се върнат.

Ако осигури финансиране, Урубко наистина може бързо да събере една от своите минималистични експедиции. Обикновено само той и един партньор изкачват върховете в чист алпийски стил. Парите обаче винаги са проблем за малките екипи, фокусирани върху силно ангажирания алпинизъм. Много спонсори в днешно време класират въздействието на социалните мрежи над алпийските постижения. И последното решение на пакистанските власти не помага, отбелязва изданието.

Денис Урубко Гашербрум I
Денис Урубко по Гашербрум I, снимка: Pipi Cardell

Тази зима, за първи път от години, правителството на пакистанската провинция Гилгит-Балтистан

премахна зимните отстъпки (до 95%)

за разрешителни за всички върхове над 6500 м. Досега зимните такси бяха до голяма степен символични. Това беше атрактивен стимул за малки екипи, като Давид Гьотлер и Ерве Бармасе на Нанга Парбат миналия януари, а също и за големите зимни експедиции на K2.

В Непал върховете, които са достатъчно високи, за да се изисква разрешение, имат извън сезона 50% отстъпка. Това се отнася както за летния (засегнат от мусоните), така и за зимния сезон.

Алекс Чикон, който се отправя през зимата към Анапурна

с екип от шерпи, ще се възползва от спестените разходи. Но с новата мярка изкачването на пакистански връх през зимата ще струва точно толкова, колкото и през лятото.

Пакистан има групова такса от 12 000 $ за K2 и 9 500 $ за останалите четири осемхилядници – Нанга Парбат, Броуд Пик, Гашербрум I и Гашербрум II. Тя покрива участието на до седем члена. Допълнителните членове трябва да платят по още $3000 всеки. Тези такси са се повишили с над 75% от 2020 г.

Пакистан цени на разрешителни
Цени на разрешителни за изкачване на пакистанските високи върхове, снимка: ExplorersWeb

Някои западни производители на оборудване казаха пред The Explorer’sWeb, че се очакват допълнителни увеличения през 2024 г., но все още няма официално съобщение.

Адам Биелецки и Януш Голаб от Полша за първи път изкачиха зимния Гашербрум I на 9 март 2012 г. Датата се намира в края на рамките на календарната зима. Денис Урубко обаче е пурист, който настоява да се използва метеорологичната зима, от 1 декември до края на февруари, за да се класифицира едно изкачване като зимно. По този стандарт Биелицки и Голаб са осъществили ранно пролетно изкачване.


Related Posts


 

Предстои спокоен сезон

Али Салторо от Alpine Adventure Guides Pakistan каза пред The Explorer’sWeb, че в момента няма нито една организирана зимна експедиция в Пакистан през 2024 г. на върхове над 6500 м.

„През следващите няколко месеца очакваме само шепа скиори в заден план“, каза Салторо.

Полякът Мачией Кимел се очаква да бъде в пакистанските планини през зимата, но не и на по-високите върхове. Ако всичко върви по план, той и Михал Крол ще предприемат втори зимен опит на Trango Tower.

Екипите, които се насочват към върхове, по-ниски от 6500 м, трябва да платят само такса за трекинг от $50 и допълнителна екологична такса от $150.

Самият Урубко използва този вид разрешение през зимата на 2022-23 г., когато изкачи нов маршрут на Koshar Gang, връх от 6400 м близо до Скарду.

Негови партньори в това изкачване бяха Антон Кравченко, Андрю Шляпников и Макс Бернгард.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!