fbpx
неделя, февруари 25, 2024
Литература и киноНовини

Четири презентации на популярни имена в българския и световния алпинизъм и спелеология в третия ден на Банско Филм Фест

Филми

Голяма зала

13:00 / 13:14 – Легенда за Златорог, 2022, Словения, Леа Вучко, 14` – специална програма „Анимационно кино“

История по словенска народна приказка, която е аналогия на алчността и отношението на човека към природата. Дълбоко в словенските планини млад ловец се завръща у дома с букет цветя. Там разбира, че любимата му го е напуснала заради по-богат мъж. За да избяга от налегналите го тежки мисли, той се отправя към планината. По пътя го преследват видения на момичето. Докато губи ума си, злото в него се надига и започва да крои опасен план. Ако убие Златорог, митичното създание, и се сдобие със златните му рога, без съмнение ще си върне любимата. Музика, композирана с традиционни славянски инструменти.

13:14 / 14:25 – ПАСАНГ: В сянката на Еверест, 2022, САЩ, Нанси Свендсън, 71`

Историята на Пасанг Лхаму Шерпа, непалката, която в стремежа си да стане първата жена от своята държава, изкачила връх Еверест, се превръща в пионер в борбата срещу расизма, половата дискриминация и политическата опозиция. Нейното смело и трагично дело оказва силно влияние в родната ѝ страна и вдъхновява младите поколения да се борят за правата си.

15:00 / 15:47 – Последният континент, 2023, Австрия, Мариас Майер, 47`

Двамата световни фрийрайдъри и пътешественици Матиас (Хауни) Хаунхолдер и Матиас Майер са обикаляли къде ли не в търсене на пухкав сняг. Правили са първи спускания, оставяли са дълбоки снежни следи и са участвали в експедиции на шест континента. Остава само един, на който никога не са планирали да карат ски — Африка. Приключението няма да е истинско, ако единствената им цел е „прах от ски в Африка“. Екологичното мислене винаги е било важно за Хауни и Матиас, но когато става дума за пътешествия, някак все остава на заден план. Не и този път. Целта им е да стигнат до Сахара и обратно само на електричество и без непременно да го изтъкват, да покажат, че това е възможно в нормални условия.

15:47 / 16:25 – Abstract: A Freeski Exhibition, 2023, Швейцария, Копродукция на Faction Collective и Red Bull Media House, 38`

Ски спортът не е изкуство, а скиорите не са артисти. Освен в случаите, разбира се, когато ски спортът е изкуство, а скиорите са артисти? Четвъртият филм на студията „Faction“ ни предлага една изцяло творческа трактовка на ските свободен стил, състояща се от поредица кадри, запечатали фрирайд спускания — от оживените улици на Япония до пухкавите навявания в Британска Колумбия и добре поддържаните ландшафтни паркове в Швейцария и Италия. Всяка от локациите предлага празно платно за творческото изразяване на екипа. Защото трудно ще намерите по-автентична форма на артистично изразяване от спускането по отвесни склонове и акробатичните фигури със ски, изпълнявани по фасадите на сградите.

Зала на туристическия информационен център

11:30 / 12:33 – Гранд Каньон, 2023, Словакия, Павол Барабаш, 63`

Реките Брахмапутра, Карнали и Колорадо привличат множество любители на речните преходи с лодка. Особено място между тях заема река Колорадо, която се разгръща като една уникална природна сцена, на чийто фон буйните води на бързеите разкриват пред очите ни древната история на Земята. Необузданото течение на реката извиква спомени за скъп приятел, чиято страст да разкрие мистериите на големите реки е вдъхновила мнозина.

12:33 / 13:11 – Да, 2023, Франция, Себ Жам, 38`

Описание: Годината е 1787-ма, неизвестен овчар изкачва първия висок връх в Пиренеите. Две столетия по-късно един скиор започва приключение, потопено в историята на ските в Пиринеите, което ще го накара да се вгледа в себе си. Преход, воден от пионерите между миналото, настоящето и бъдещето.

13:40 / 14:06 – Рита Кристен – първи президент на Асоциацията на планинските водачи, 2022 г., Швейцария, Бертила Джоси, 26`

Рита Кристен е изключение. Тя е една от малкото жени планински водачи. В Швейцария има само 40 жени планински водачи, едва 2,5% от планинските водачи общо. Преди две години Швейцарската асоциация на планинските водачи избира жена за президент, Рита Кристен от Дисентис. Избирането й предизвиква огромен медиен отзвук, реакциите са неизменно радостни и позитивни. Филмът „Cuntrasts“ дава представа за нейната работа като президент, но също така показва планинския водач Рита Кристен в нейната семейна среда и с любимата й дисциплина катеренето. Запознаваме се с весела, жизнена жена с дълбока страст към планините и я придружаваме при изкачването на Хребета на костенурките.

14:06 /15:02 – „БНТ представя“ – „Да бъдеш Христо Пимпирев“, 2023, България, Ара Хугасян, автор и сценарист: Мария Чернева, 56`

Филмът е посветен на именития полярен изследовател, развял първи българското знаме на Южния полюс. Режисьор на филма е Ара Хугасян, а оператор е Анна Андреева. Авторите на филма успяват да стигнат до непознати и много любопитни истории от детството и юношеството на бъдещия изследовател. Те се опитват да разберат каква е структурата и какво движи един истински учен и откривател да следва своите мечти. В мисията да разберем какво е „Да бъдеш Христо Пимпирев“, помагат негови близки приятели, колеги и антарктици. Филмът допълва образа му и като баща с разказите на неговата дъщеря. За първите научни експедиции на българските геолози и за предизвикателствата по пътя към Антарктида споделя самият проф. Пимпирев.

Филмът е продукция на БНТ.

15:02 / 15:58 – Северното лице на Южен Тирол, 2022, Италия, Йохен Хемлеб, 57`

Това е портрет, смесица от пейзажи и история в рамката на два катерачески разказа. В центъра на първия се намира световният катерач Симон Гитл, понастоящем смятан за един от водещите алпинисти на Южен Тирол. Заедно с брат си Мануел, Симон ще направи опит за първо изкачване на стръмния южен склон на Дурершпиц в масива Хохгал — най-високият връх в региона. Вторият ни разказ представя забележителния спорт ледено и смесено катерене, за който от 70-те години на миналия век централна точка е регионът Тауферер Арнтал. Един от пионерите на този спорт е легендарният алпинист Ханс Камерландер, който заедно с партньора си Вернер Бейкирхер разказва за корените на екстремното ледено катерене в своята родина. В заключителната част на филма алпинистите Курт Астнер, Конрад Ауер и Кристоф Хайнц, които се нареждат сред най-добрите ледени катерачи на Европа, демонстрират уменията си по ледените водопади.

16:00 / 17:00 – Презентация и откриване с чаша вино във фоайето на залата на специалната изложба “BLACK SNOW” на официалния гост на фестивала – фотографът Людовико Бих от Италия.

Тържествена зала
11:30 / 12:00 – Три нюанса на Пиренеите, 2023, Словакия, Йаро Теслар, 30`

Трима приятели пристигат в непознатите Пиренеи с планинските си велосипеди. Решават да разучат обширната планинска верига на три различни места, всяко от които предлага различен релеф и върхове, както и напълно различен стил на каране. Понякога става дума просто за удоволствие и адреналин по пътеките, но при покоряването на високи върхове — при тъй нареченото „велокатерене“ или „велоалпинизъм“ — те също достигат до лимита си. Пиренеите са изключително колоритни, такова е и планинското колоездене…

12:00 / 12:58 – Томика и скритите маршрути на Сибила, 2023, Италия, Андреа Френгели 58`

„Томика и скритите маршрути на Сибила“ е документален филм, който разказва историята на алпинизма в планините Сибилини. Вдъхновен от първото свободно спускане по най-трудния катерачески маршрут, носещ името „Томика“, който гледа към езерото Пилато в сърцето на Националния парк, филмът следва Габриел, млад алпинист, отраснал в аурата на легендарен и девствен път, в опитите и катеренията му през пътеките и биваците до момента на катарзиса, когато преминава свободно маршрута. Преплитат се историите на стари и нови видни личности в тези все така мистериозни планини, подложени на непрестанни и често трагични промени.

13:40 / 14:00 – Лужба — да създадеш новата реалност, 2021, Австрия, Андре Коста, 20`

Антон, 40-годишен скиор — пионер на спускането по пухкав сняг от Сибир, разказва за първата си скиорска експедиция, по време на която заедно със свои приятели се опитва да създаде нова реалност, далеч от мръсния, индустриален град, в който е роден. По същото време с него се запознават четирима австрийски скиори и заедно се спускат по най-пухкавия сняг, който някога са виждали.

14:00 / 15:36 – Върхове и бездни, 2022, Унгария, Шандор Чома, 96` – филмът е част от специалната програма „Игрално кино“ на Банско филм фест 2023

Главен герой във филма е Хилда Щерцер, вдовица на световно известния алпинист Жолт Ерьош. През нейния поглед надникваме в събитията от дните непосредствено след неуспешния опит на Ерьош да изкачи върха, станал причина за фаталната му кончина. На хиляди километри от него Хилда няма друг избор, освен да бъде безучастен свидетел, докато съпругът ѝ, който е част от експедиция за изкачване на връх Кангчендзьонга, изтощен до краен предел, не издържа и издъхва по време на спускането, оставяйки я сама с двете им деца. Хилда, която е била опора на Жолт през целия му живот, дори и след смъртта му, се опитва да отвърне на обществените очаквания и медийните атаки, както би го направил той. Принудена да се съобразява с всичко това, тя не успява да преодолее душевната скръб от загубата. Така чак по-късно осъзнава, че има нужда от помощ, за да надмогне сполетялата я трагедия и че не е в състояние да се справи сама с всички проблеми. Не ѝ остава нищо друго, освен да се вгледа в себе си и да започне да гради живота си отначало.

15:36 / 16:00 – Пауельо, 2022, Испания, Сара Сарабло, 25`

Четирима млади европейци се настаняват в изоставено село с цел да поемат контрол над живота си. Puyuelo възстановява пулса си благодарение на тези млади хора, които започват да го възраждат от руините, докато откриват историята на обезлюдяването му от бившите жители.

16:00 / 16:12- Адреналинът не е достатъчен, 2022, САЩ, Чейс Огдън, 12`

Световноизвестният скиор и BASE скачач Матиас Жиро разказва за методичния си подход към приключенските спортове и обяснява защо не смята себе си за „адреналинов наркоман“.

16:12 / 16:34 – Гнездото, 2022, Дания, Исландия, Хилнюр Палмасон, 22`

Nest е исландски късометражен филм от 2022 г., режисиран от Хилнюр Палмасон Историята проследява братя и сестри, които строят къща на дърво заедно в продължение на една година. Той е заснет от Хилнюр точно пред къщата му за период от 18 месеца, с подкрепата и помощта на трите му деца. Докато ги наблюдаваме в миговете на отчаяние и радост, преживяваме красотата и безпощадността на сезоните. Филм от официалната селекция на 78-то издание на фестивала Berlinale 2022.

Презентации

Голяма зала
17:30 /18:00 – Презентация на Алексей Жалов (спелеолог, ръководител на многобройни български и международни спелео експедиции, автор на множество книги, статии и филми) – „Алексей Жалов на 70 или половин век под земята“

18:00 / 19:30 – Презентация “Light and Fast” на Силво Каро (Словения)

20:00 / 21:00 – Презентация „Лудите години на австрийския алпинизъм“ на проф. д-р Волфганг Наирц (Австрия)

21:00 / 22:00 – Презентация на Николай Петков (България) „50 години катерене“

22:00h – 4:00h – Festival Party Night – Bar Basecamp Bansko – DJ LUBAKA

Изложби

24 ноември, петък, 16:00 часа – Зала на Посетителския Информационен Център

Откриване и презентация на Специалната Фотоизложба на официалния гост на фестивала Людовико Бих (Италия) „Black Snow” съвеместно с Италианския културен институт в София;

За децата

ПЕЩЕРА „СПРОПАДНАЛОТО“:

10:30ч. – 15:00ч. – няколко групи – пещерен workshop „Проникване в пещера“ – пропоръчителна възраст от 4 – 8 клас. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи.

Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Учениците трябва да са облечени с дрехи, които могат да се окалят и високи обувки, но при възможност е по-добре да са обути с гумени ботуши. Необходимите за безопасно влизане каска и челник ще бъдат осигурени от организаторите. В рамките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. Заниманието включва 15мин. беседа и 45мин. проникване в пещерния лабиринт;

Двор на Читалище „Никола Вапцаров“

20:30ч. – 21:30ч. – Урок по Астрономия под звездите с истински телескопи – водещ проф. д-р Алексей Стоев, учен, астроном, спелеолог – 4 – 12 клас;

workshop „Катерене“, с. Баня, хотел „Стената“ – могат да участват ученици от 5 до 12 клас – с предварително записване на групи на alexandra@banskofilmfest.com;

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!