fbpx
петък, април 12, 2024
Екстремни спортовеЛичности

Българин скача с парашут от 7000 метра край Еверест

Българин осъществи няколко скока с парашут от височина над 7000 метра край Еверест. Първият скок на Красимир Илиев беше миналата година, а тази  той скочи още три пъти и то с изключително малък парашут, разказва Kazanlak.com

“Всички ми казваха, че това е лудост, за това и не го споделих на много от близките ми“, каза 60-годишният парашутист.

Парашутът на Краси е модел LEIA-75, с купол едва 75 фута. За сравнение съвременните учебни парашути са с куполи от 240-280 фута; запалените парашутисти, които са натрупали опит, скачат с куполи 120-170 фута; професионалистите в бранша си позволяват да паднат под 90, но в зависимост от условията.

„Изисква се изключително точна преценка, както на точката на отделяне от вертолета (така наречения разчет), така и на приземяването. Всяка грешка в разчета и недолитане до зоната за приземяване, можеше да бъде фатална. В допълнение разреденият кислород на тази височина направи приземяването ми още по-сложно. Скоростта на парашута се увеличава ужасно много, а в същото време губи и много височина, т.е. пада бързо“, сподели пред Kazanlak.com Илиев.


Related Posts


Площадката за приземяване е била разположена на височина над 3 700 м., а парашутистите са били оборудвани с кислородни апарати заради разредения въздух.

Скок с парашут от Еверест
снимка: Kazanlak.com

Изключително трудния и неравен терен, сложните въздушни течения и силата на вятъра, която на височина над 7 000 м. е достигала до 42 възела са представлявали допълнителни препятствия за скоковете.

Второто непалско приключение на казанлъшкия скайдайвър се осъществи в периода 6-9 ноември. Красимир бе повикан отново от организацията „Parabellum Tactical Training”, която организира тандемни скокове край Еверест на бивши военослужещи от английската армия, някои от които са инвалидизирани.

Мисията на единственият българин в групата е да скочи заедно с тях и да заснеме преживяването.

Красимир Илев е родом от Стара Загора, но парашутизмът го води в село Овощник, където е домът му и до днес. Занимава се с парашутизъм от 16-годишен. Дълги години е национален състезател с множество успехи и олимпиада зад гърба си, а в последствие става инструктор. От 2007 г. работи в Испания като парашутист и инструктор, а в момента основно е ригер (извършва поддръжка и ремонт на парашути).

Скок с парашут от Еверест
снимка: Kazanlak.com

С близо 18 000 скока и 60 лета зад гърба си Красимир не спира да лети, като уменията и успехите му го правят познато име в бранша по целия свят.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!