fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

Алекс Чикон отпътува за Непал за зимно изкачване на Анапурна

Алекс Чикон отпътува за Непал, където ще направи опит за зимно изкачване на Анапурна.

„Много месеци работа, през последните седмици без спиране, всичко е готово. Утре се връщаме в Непал“, написа във Facebook страницата си каталунският алпинист във вторник.

 

Засега Чикон не е обявил подробности за машрурта и стила, които е избрал, нито за екипа, с който ще бъде. Той обаче спомена имената на няколко шерпи от Seven Summit Treks, които бяха с него миналата зима на Манаслу и преди това на Еверест. По време на тези експедиции, шерпите използваха кислород, докато Чикон – не.

Симоне Моро вече обяви, че няма планове за изкачвания в Хималаите този сезон. “След толкова много зими, които прекарах на Манаслу, реших да си дам почивка през предстоящия сезон и да се фокусирам върху изкачвания в Централните Алпи, където живея”, каза Моро пред ExplorersWeb.


Вижте още


Денис Урубко вече обяви желанието си за опит за зимно изкачване на Гашербрум I, но до момента няма информация дали той е събрал необходимите му средства, след като Пакистан вдигна таксите за зимните изкачвания на осемхилядници.

Миналата зима казахстанският алпинист изкачи нов маршрут на вр. Кошар Ганг (6046 м) в Пакистан с дългогодишните си приятели Антон Кравчено, Андрю Шляпников и Макс Бернгард.

През лятото той изкачи Гашербрум I по нормалния маршрут, като аклиматизация за опита му по нов маршшрут на същия връх със съпругата му Пипи Кардел.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!