fbpx

Кои са тримата алпинисти, изчезнали под К2

Тазгодишният сезон на К2 отне много от алпийската общност, въпреки първото успешно зимно изкачване на върха.

Какво се обърка на К2 и защо историята трябва да се знае и помни?

Тримата алпинисти Хуан Пабло Мор, Али Садпара и Джон Снори са в неизвестност от 5-ти февруари, въпреки усилията на спасителната операция, за която на 7-ми февруари хеликоптер се издигна до рекордните 7800 м. Колкото и тежко да е да се правят подобни заключения – шансовете алпинистите да са оцелели до този момент са отрицателни. Въпреки това Имтиаз Хусейн и Акбар Али, братовчед и племенник на Садпара, излязоха по склоновете на осемхилядника, за да се опитат да открият следи от изчезналите.

Хуан Пабало Мор, Instagram

Хуан Пабло Мор, родом от Чили, трябваше във вторник да отпразнува 34-ия си рожден ден. Като алпинист, той иска да предаде любовта си към върховете на сънародниците си, а като архитект мечтае да постигне това, като започва разработка на идея за строеж на заслони във високите части на чилийските планини. Желанието му да съчетае алпинизъм и архитектура се реализира с основаването на фондацията Deporte Libre, която цели популяризиране на планинарството и алпинизма в Чили, както и възстановяването и укрепването на занемарени  маршрути.

През пролетта на 2017 Мор участва в първото успешно чилийско изкачване на Анапурна. Есента на 2018 изкачва Манаслу, а на върха на Дхаулагири стъпва през 2019 без помощта на шерпи или допълнителен кислород.

Спомен за един български алпинист…

и начина, по който се преплитат съдбите на Хуан Пабло Мор, Али Садпара и Серхи Минготе през пролетта на 2019. За Мор предстои рекордно постижение – за по-малко от седмица, без помощ от шерпи и без допълнителен кислород, той ще изкачи Лхотце и без да се връща до общия за двата върха базов лагер ще изкачат и Еверест – рекордно постижение. Но при слизането от Лхотце (за което се комбинира със Серхи Минготе, въпреки че се изкачват независимо един от друг), между Лагер 4 и Лагер 3 се натъкват на Иван Томов и рускинята Настя Рунова, които също се спускат след успешно изкачване на върха. За случилото се нататък, вече знаем – след развиването на симптоми на височинна болест, състоянието на Томов се влошава бързо – издъхва по пътя надолу, въпреки усилията, положени от Мор, Минготе и Рунова, чието състояние също не е добро. Али Садпара, който по същото време изкачва върха е споделял палатка с Иван Томов за кратко. По-късно Рунова разказва, че именно Садпара е насочил вниманието й към състоянието на Томов.

Иван Томов е починал днес под връх Лхотце (ОБНОВЕНА)

Али Садпара, Facebook

Али Садпара е роден в Северен Пакистан. Първия си осемхилядник бележи през 2006 – Гашербрум II. Изкачванията му са множество: Гашербрум I (2010), Броуд Пик (2017), К2 (2018), Лхотце (2019), Макалу (2019), Манаслу (2019). Нанга Парбат изкачва общо четири пъти (2008, 2009, 2016, 2017), като най-големият му успех е през 2016, когато заедно със Симоне Моро и Алекс Чикон правят първото зимно на Нанга Парбат. Там Садпара участва и в неуспешната спасителна акция за Даниеле Нарди и Том Балърд през март 2019.

Спасителната операция на Нанга Парбат продължава. Алекс Чикон е в Лагер 2

Наскоро стана ясно, че правителството на Пакистан е готово да го спонсорира за осъществяване на проект 14 х 8000. По този повод Садпара споделя:

Не мога да изразя чувствата си, след като чух новините за спонсорството, което ще ми помогне да осъществя мечтата си за изкачване на 14-те осемхилядника.

Джон Снори, Facebook

Джон Снори израства в Исландия, като първата стъпка, бележеща пътя му към височинния алпинизъм е изкачването му на Мон Блан през 2011. Сезонът на 2017 е забележителен за Снори – през тази година изкачва Лхотце, К2 и Броуд Пик. На върха на Манаслу стъпва през 2019. През годините предприема изкачвания и в Алпите и Кавказ.

Прочети  Джон Снори и Али Садпара във финална атака на К2: Нимс показа първите стъпки на десетимата на върха (ВИДЕО)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.