fbpx

Алекс Чикон и шестима непалци със зимно изкачване на Манаслу (ВИДЕО и СНИМКИ)

Каталунският алпинист Алекс Чикон и непалците Тянжен Шерпа, Пасанг Нурбу Шерпа, Мингтемба Шерпа, Чепал Шерпа, Пемба Таси Шерпа и Гялу Шерпа осъществиха зимно изкачване на Манаслу. Те стъпиха на върха в 9:30 ч. сутринта местно време в петък, 6 януари, съобщи екипът на Seven Summit Treks. Екипът слезе благополучно в базовия лагер в събота.

Алпинистите изкачиха върха за забележително време. В петък те атакуваха върха на 8163 м. директно от лагер 3 на 6900. След това се спуснаха до лагера на 5000 м, достигайки го около 21:00 часа.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Alex Txikon (@alextxikon)

Новината дойде изненадващо, тъй като Чикон не беше обявил планове за атака на върха.

Експедицията му обаче се възползва от отслабването на вятъра в района и напредна бързо при първото си изкачване нагоре в планината по-рано тази седмица. Те прекараха сряда вечерта в лагер 2, преди да се се изкачат до 6900 м в четвъртък, където изградиха лагер 3.

Алекс Чикон зимно изкачване на Манаслу
снимка: Seven Summit Treks/Facebook

Симоне Моро, който е с Чикон в Непал, не беше в екипа за върха. Италианският ветеран се върна по пътя към Лагер 2 във вторник поради храносмилателен проблем, съобщи The Explorersweb.

Стратегия за единствена атака

Стратегията на Чикон включваше изграждане на базовия лагер на 900 метра по-ниско в долината, в сравнение с предишните две зими. Лагер 3 обаче беше на обичайната надморска височина от 6900 м. След него обикновено много експедиции изграждат и четвърти лагер, но когато условията позволяват, е възможно от него да се започне и директна атака на върха, както изглежда е действал и екипът на Чикон.

Алекс Чикон зимно изкачване на Манаслу
снимка: Seven Summit Treks/Facebook

Според първоначалните съобщения испанецът не е използвал кислород при изкачването, но все още няма подробности за шерпите.

 

Алекс Чикон: Няма да се връщам на К2 през зимата отново

Предстоят интересни въпроси

Алекс Чикон изкачи за първи път Манаслу през 2008 г. със силен испански екип, който включваше и Едурне Пасабан. Тогава екипът се изкачи до края на фиксираните въжета до билото на върха, до това, което смятаха за най-високата точка. Въпреки това, 8000ers.com категоризира тяхното изкачване като „незавършено“, като твърди, че не са достигнали истинския връх. Тогава обаче Пасабан и екипът ѝ  не се съгласиха, уточнявайки, че са достигнали точка, където билото само се е спускало във всички посоки. Сега се очаква коментара на Чикон относно това изкачване.

връх Манаслу
снимка: Seven Summit Treks/Facebook

Тази година беше третият опит на испанецът да изкачи Манаслу през зимата и първият му успех. Той се аклиматизира чрез преходи по склоновете на Макалу и до базовия лагер на Еверест. Чикон изкачи върха след началото на астрономическата зима на 21 декември.

Това е и вторият зимен осемхилядник за испанеца, който изкачи през зимата и Нанга Парбат през 2016 г.  Освен това Чикон е правил опити за зимно изкачване и на К2 и Еверест два пъти.

Това е едва петото изкачване на Манаслу през зимата

Първото е през 1984 г. – на поляците Мачей Бербека и Ришард Гайевски, а последното е осъществено преди 20 години. С изкачването на екипа на Чикон, общо 29 души са стъпвали на Манаслу през зимата.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!