fbpx
вторник, юли 9, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛитература и киноНовини

Алекс Чикон: Няма да се връщам на К2 през зимата отново

Испанският алпинист Алекс Чикон обяви, че засега няма намерение да прави нов опит за зимно изкачване на К2. Той говори в Банско, където беше гост на 19-тото издание на Международния филмов фестивал на планинарското кино.

снимка: Върхове

„Зимно изкачване на К2 е възможно единствено през март“,

смята алпинистът, на база на опита, който натрупа в Базовия лагер под върха миналата година. Според него основният проблем пред атакуващите втория по височина осемхилядник е силното въздушно течение jet stream. Алпинистът обеща скоро да публикуват метеорологичните данни, които са записали в планината миналата зима.

Чикон разказа за миналогодишната експедиция в опит за изкачване на К2 и за спасителната операция, която се наложи да проведе със съекипиците си на Нанга Парбат.

„К2 е мечтата на много хора, стана състезание“, заяви Чикон.

За разлика от водената от Кшищов Виелицки през зимата на 2017 г. полска експедиция, която е придружавана от над 400 шерпи, Чикон избира друга тактика. Заради ценовата разлика за работа на шерпите през лятото и зимата, той изпраща багажа си в базовия лагер още месеци преди да заминат.

В Базовия лагер строят иглута за защита от вятъра. Температурата в иглуто е постоянна, между -5 и 0 градуса, освен това няма и конденз, обяснява алпинистът.

На К2 направихме всичко възможно, но законът го кове планината, заключи философски Чикон.

Той обърна внимание и на замърсяването в планината. По време на зимната експедиция тази година, от склоновете на K2 са свалени 6000 метра стари въжета, похвали се Чикон.

Той не съжалява за времето, през което се наложи да проведе спасителна операция, в търсене на изчезналите алпинисти Даниеле Нарди и Том Балард.

„Не съм изгубил 11 дни на Нанга Парбат, а съм ги спечелил“, твърди той. И се надява също да получи подобна помощ в планината, ако му се наложи.

За трети път съм в България, сподели Чикон. През 2007 и 2011 година, той минава през страната на път за Катманду и за Пакистан. От България помни Цалапица, където е спал и разбира се, Боян Петров. При неговото споменаване претъпканата зала избухна в бурни аплаузи.

Алекс Чикон си тръгва от Банско и с наградата на Община Банско за филма „Пумори“.

Aлекс Чикон е роден в Лимоа (Биская, Страната на баските). Той започва да прави преходи на 3 години, a на 21 години достига до върха на първия си осемхилядник: Броуд пик (8,051 м) в Пакистан. От 2011 г. участва в експедиции в Хималаите всяка зима. През 2016 г. осъществява първото зимно изкачване на Нанга Парбат, по маршрута “Кинсхофер“, заедно с Али Садпара и Симоне Моро. Алекс Чикон участва в над 30 експедиции досега, изкачва се до върха на 12 от 14-те осемхилядника. За „Хималайската корона“ му липсват още върховете Еверест и К2. Първата важна стъпка в кариерата му е през 2005 г., когато се присъединява към испанската телевизионна програма „Al Filo De Lo Imposible“, работейки като оператор на голяма надморска височина за проекта „14’8 000“ на алпинистката Едурне Пасабан.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!