fbpx

“Спиш ли, братко Якоб” с Гран при на “Банско филм фест”

Австрийският филм “Спиш ли, братко Якоб?” е носителят на Голямата награда от 19-тото издание на Международния фестивал на планинарското кино в Банско. Лентата на режисьора Щефан Бохун разказва за раздялата и срещата. Пътуването започва от тиролската долина Лараинтал и приключва в една хотелска стая в Порто.

Това е наистина един необикновен филм, който може би не е толкова близо до понятието. Избрахме го заради деликатното и интимно пътуване във времето и пространството на четирима братя от Тирол, търсещи причината за трагичната съдба на техния пети брат, тръгнал си завинаги от този свят в една хотелска стая на брега на океана далеч от родните планини. Един филм едновременно с тъгуване и с преоткриване на човека, който си мислите, че познавате прекрасно.

Наградата на журито, което тази година беше в състав: председател Елиза Кубарска (Полша), Матиас Хаунхолдер (Австрия), Александър Донев и Камен Алипиев, беше присъдена на филма “Живот в планините”.

4-членното жури на Международния филмов фестивал на планинарското кино, снимка: Върхове

Призът за най-добър сценарий на името на основателя на фестивала Петър Атанасов отиде за лентата “Манаслу” (Австрия), а наградата за цялостна реализация в екстремни условия беше присъдена на “Последната планина” (Канада).

“Тежестта на водата” (САЩ) е с приз в категорията филм, отразяващ планинарските спортове и приключения, a Община Банско отличи филмът “Пумори” (Испания), в който учасва Алекс Чикон. 

Алекс Чикон получава наградата на Община Банско за филма “Пумори”, снимка: Върхове

Наградата за български филм получи “Море на вятъра”, който е посветен на проблемите със замърсяването на околната среда с пластмаса.

Тази година бяха връчени призове и в две допълнителни категории. За дълбоката почит към първите алпинисти в Доломитите беше отличен филмът “Лангкофел” (Италия) на Райнхолд Меснер. Специална награда за магически образи в нощната планина пък взе филмът “Пълнолуние” (Германия, Австрия).

Прочети  “Намасте, Непал” – благотворително кино

Решението за победителите е било взето единодушно и без колебание, съобщи журито. Наградените филми са се отличили сред останалите, обясниха те.

Призовите статуетки, снимка: Върхове

В началото на церемонията награди получиха и победителите в днешното първо катерачно състезание на името на Петър Атанасов. Идеята е събитието да стане ежегодно и да бъде включено в националния календар.

По традиция награди бяха раздадени и на десетки деца, участвали в конкурса за детска рисунка. Тази година темата беше “Есен в планината”.

снимка: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!