fbpx

„Спиш ли, братко Якоб“ с Гран при на „Банско филм фест“

Австрийският филм “Спиш ли, братко Якоб?” е носителят на Голямата награда от 19-тото издание на Международния фестивал на планинарското кино в Банско. Лентата на режисьора Щефан Бохун разказва за раздялата и срещата. Пътуването започва от тиролската долина Лараинтал и приключва в една хотелска стая в Порто.

Това е наистина един необикновен филм, който може би не е толкова близо до понятието. Избрахме го заради деликатното и интимно пътуване във времето и пространството на четирима братя от Тирол, търсещи причината за трагичната съдба на техния пети брат, тръгнал си завинаги от този свят в една хотелска стая на брега на океана далеч от родните планини. Един филм едновременно с тъгуване и с преоткриване на човека, който си мислите, че познавате прекрасно.

Наградата на журито, което тази година беше в състав: председател Елиза Кубарска (Полша), Матиас Хаунхолдер (Австрия), Александър Донев и Камен Алипиев, беше присъдена на филма “Живот в планините”.

4-членното жури на Международния филмов фестивал на планинарското кино, снимка: Върхове

Призът за най-добър сценарий на името на основателя на фестивала Петър Атанасов отиде за лентата “Манаслу” (Австрия), а наградата за цялостна реализация в екстремни условия беше присъдена на “Последната планина” (Канада).

„Тежестта на водата“ (САЩ) е с приз в категорията филм, отразяващ планинарските спортове и приключения, a Община Банско отличи филмът „Пумори“ (Испания), в който учасва Алекс Чикон. 

Алекс Чикон получава наградата на Община Банско за филма „Пумори“, снимка: Върхове

Наградата за български филм получи „Море на вятъра“, който е посветен на проблемите със замърсяването на околната среда с пластмаса.

Тази година бяха връчени призове и в две допълнителни категории. За дълбоката почит към първите алпинисти в Доломитите беше отличен филмът „Лангкофел“ (Италия) на Райнхолд Меснер. Специална награда за магически образи в нощната планина пък взе филмът „Пълнолуние“ (Германия, Австрия).

Решението за победителите е било взето единодушно и без колебание, съобщи журито. Наградените филми са се отличили сред останалите, обясниха те.

Призовите статуетки, снимка: Върхове

В началото на церемонията награди получиха и победителите в днешното първо катерачно състезание на името на Петър Атанасов. Идеята е събитието да стане ежегодно и да бъде включено в националния календар.

По традиция награди бяха раздадени и на десетки деца, участвали в конкурса за детска рисунка. Тази година темата беше „Есен в планината“.

снимка: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!