fbpx

Чикон и Моро правят втори опит за зимно изкачване на Манаслу (ВИДЕО)

Италианецът Симоне Моро и испанецът Алекс Чикон, който беше гост на Банско Филм Фест през 2019 г., организират експедиция до осемхилядника Манаслу (8156 м) през зимата на 2022 г. – осмият най-висок връх в света.

Екипът планира опит за първото истинско зимно изкачване до главния връх на Манаслу (8156 м), както и траверс с откриване на нов маршрут към Източния връх (7992 м).

Според Симоне Моро, изкачването, осъществено на 12 януари 1984 г. от полския екип, не може да се счита за истинско зимно изкачване, защото всъщност тогавашната експедиция е започнала още преди началото на астрономическата зима и до 21 декември вече е била напреднала до около 7000 метра.

До момента 4 експедиции са изкачвали Манаслу през зимата: три от тях в рамките на метеорологичната зима: 14 декември 1985 г., 8 декември 1995 г., 6 декември 1998 г. и една през астрономическата зима – 12 януари 1984 г.

Зимните изкачвания на осемхилядници

Подходът на Симоне към дефиницията на зимно изкачване е известен отдавна: това е периодът от 21 декември до 21 март. Той ясно изрази това в интервю, което стана своеобразен отговор на изявленията на Денис Урубко, че зимата в Хималаите започва на 1 декември и завършва на 28 февруари.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Alex Txikon (@alextxikon)

Наскоро Алекс Чикон в интервю за испанския интернет портал El Correo обяви включването на младия пакистански алпинист Саджид Али Садпара в екипа.

За Саджид това ще бъде второто му завръщане към зимните осемхилядници, след като той, заедно с баща си, се опита да изкачи К2 през миналия сезон. Изкачването завърши с трагедия, в която само Саджид остана жив.

Откриха телата на Снори, Садпара и Хуан Пабло Мор

През лятото на 2021 г. той се върна на К2, за да открие тялото на баща си в планината.

„Като човек и като партньор, Али Садпара беше един от най-забележителните хора, които някога съм срещал в живота си и вярвам, че изкачването на Манаслу със сина му е най-добрата почит към него“, казва Алекс.

Стратегията за изкачване на Манаслу тази зима ще се промени леко спрямо опита от миналата година. Първо, групата ще бъде по-малка, „за да има маневри при скоростта и при вземане на решения за катерене“, а към алпинистите ще се присъединят двойка непалски шерпи, които са били с Алекс в минали зимни експедиции.

„Нашата цел е да установим базовия лагер на 22 декември, точно на зимното слънцестоене, така че да можем да се възползваме от сезона още от самото начало“, каза Алекс.

Базовият лагер на Манаслу – Моро се оттегля, Чикон остава

Както при всяка трудна зимна експедиция, всичко ще зависи от метеорологичните условия и състоянието на маршрута, но първоначалният план на екипа е да завърши тура, който отвори миналия януари. Освен това този вариант на пасажа ще позволи да се избегне съвпадение на изкачването с комерсиалната експедиция, организирана по същото време от Seven Summit Treks.

Преди началото на експедицията Алекс и Саджид ще заминат за Пакистан с хуманитарна мисия, където в град Саир (в подножието на осемхилядника Нанга Парбат) в училище на името на Али Садпара ще бъде инсталирано фотоволтаично оборудване.

След това Алекс и Саджид ще отпътуват за базовия лагер на Нанга Парбат, за да отдадат почит на всички другари и приятели на Чикон, загинали в планините, включително: Мохамед Али Садпара, Том Балард и Даниел Нарди и Томаш Мацкевич.

Денис Урубко пред “Върхове” за височинните спасителни акции: Някой трябва да е винаги готов (ИНТЕРВЮ, ВИДЕО)

В свое интервю Алекс говори за своите зимни експедиции преди осемхилядника: „Време е да затворя този период и бих искал да го направя, „хвърляйки камък от раменете си “, достигайки най-накрая върха на Манаслу,” каза той пред репортери в Испания.

След първия си зимен осемхилядник Нанга Парбат, Алекс Чикон се опита два пъти да изкачи Еверест, както и К2 през зимата, а също и до Манаслу миналата зима. Всички тези експедиции бяха неуспешни.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.