fbpx

Саджид Садпара ще търси тялото на баща си: разчиства и старите въжета от К2

Хвърчила изпълниха в петък небето над Северен Пакистан, приветствайки пролетта като част от фестивала Basant Mela. Наблизо Каракорум и Западните Хималаи остават в плен на зимата.

На този ден преди точно пет години Мохамед Али Садпара, Алекс Чикон и Симоне Моро стъпиха на върха на Нанга Парбат в първото зимно изкачване на тази така наречена Гола планина.

От базовия си лагер под Манаслу Алекс Чикон със сигурност си спомня за този ден, тъй като упорито се надява прогнозата за времето да се провали и да донесе сухо време за катерене вместо безмилостния снеговалеж, предвиден за следващата седмица.

„Толкова странна, тъжна годишнина е без Али“, написа той вчера.

Али Садпара изчезна на K2 на 5 февруари и беше официално обявен за загинал миналата седмица. Другият му партньор в това изкачване на Нанга Парбат, Симоне Моро, вече се прибира от Манаслу.

Базовият лагер на Манаслу – Моро се оттегля, Чикон остава

В своето село близо до Скарду Саджид Садпара се възстановява от най-тежката зима в живота си. Трябваше да остави собствения си баща на K2 и да слезе, за да спаси собствения си живот.

„Възстановявам силите и рационалността си с течение на времето и реших да ръководя търсенето и свалянето на баща ми Али Садпара, Джон Снори и Дж. П. Мор“, написа Саджид в социалните мрежи.

В момента начинанието е в подготвителен етап, но целта е да стигнат възможно най-скоро това лято и да претърсят планината за телата.

„Със семейството ми няма да оставим камък върху камък, за да ги намерим и да дадем правилните ритуали според вярата на всички“, каза Саджид.

Снори се опитвал да звъни по сателитния си телефон 9 часа след като били видени за последно

Рао и Мойра Ахмад, говорители на покойния Али Садпара, потвърдиха плановете и отбелязаха, че семействата на Снори и Мор напълно подкрепят експедицията.

Прочети  К2 е изкачен!

Тъй като в планината ще присъстват редица носачи на голяма надморска височина, те също ще извършат безпрецедентна операция по почистване по маршрута Абруци, между лагер 4 и преден базов лагер.

„Повечето жертви на K2 са свързани с маневри с неподвижни въжета“, каза Саджид. „Затова реших също така да стартирам проект Clean K2, за да изтегля всички стари въжета и боклук.“

Експедицията може също да отговори на някои въпроси, както и да донесе мир на семействата на изгубените алпинисти.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.