fbpx

Базовият лагер на Манаслу – Моро се оттегля, Чикон остава

На 22 февруари Симоне Моро „си каза довиждане с Манаслу“.  Алекс Чикон остана в Базовия лагер в очакване на прозорец. Целта на двамата алпинисти бе изкачване на върха, комбинирано с траверс до съседния East Pinnacle (7992 м).

Алекс Чикон и Симоне Моро заминават за зимно изкачване на Манаслу с амбициозна цел

Опитът им за атака на 9-ти февруари остана безуспешен. Поради внезапно влошило се време утъпканият маршрут бе заличен и се наложи алпинистите да го проправят повторно. В следващите дни се задържа лошото време и снегът остана дълбок. На 17-ти февруари Чикон отново направи опит за атака, но силният вятър го принуди да спре до 6750 м. малко преди Лагер 4.

Според Моро най-хубавите дни са преминали в подготовка на маршрута, след което времето е започнало да се влошава:

Пукнатините, на които се натъкнахме по стандартния маршрут в средата на януари и новия вариант (маршрут), който с Алекс и останалите разработихме, изразходиха най-хубавите и спокойни дни, които някога съм виждал през зимата. За съжаление, щом новият маршрут бе готов, зимата на Манаслу се върна към познатото си старо аз с много силни ветрове по високите части, прекъснати от няколко облачни и мъгливи дни, както и задължителният снеговалеж, макар и по-слаб през тази година.

За решението си да се оттегли, Моро казва:

Това е третото ми „довиждане“ към Манаслу през зимата, след 2015, 2019 и сега през 2021. Планината и времето тази година отново ме карат да се откажа. Моите граници и възможности са нищожни в сравнение с тези на Планината, с която се сблъсквам през тези три зими.

Италианецът напомня, че зимният сезон завършва на 20-ти март, но разрешителното за членовете на експедицията е до 28-ми февруари. Възможно е да се поиска удължаване на срока, но Моро предпочита да напусне Базовия лагер поради лошата прогноза – очаква се до първите дни на март ветровете да са изключително силни – от порядъка на 175 км/ч.

Моро благодари многократно на екипа за чудесната съвместна работа. Междувременно Чикон, който остава в Базовия лагер не губи мотивация:

Още сме в Базов Лагер. Чакаме времето и каляваме търпението си, без да губим добра физическа форма. Готови сме и сме силни!!!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.