fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Алекс Чикон и Симоне Моро заминават за зимно изкачване на Манаслу с амбициозна цел

Докато всички погледи са вперени в зимните експедиции на К2 двама от най-опитните алпинисти на осемхилядници  през зимата ще обединят усилия за да се изправят пред ново предизвикателство – връх Манаслу (8163 м), съобщава изданието Desnivel. Това са Симоне Море и Алекс Чикон, към които ще се присъедини и Иняки Алварез.

Кой тръгва към К2 тази зима? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Симоне Моро е алпинистът с най-много зимни експедиции на осемхилядници в актива си: Шиша Пангма с Пьотр Моравски (2005), Макалу с Денис Урубко (2009), Гашербрум II с Денис Урубко и Кори Ричардс (2011) и Нанга Парбат отново с Алекс Чикон (2011), както и повторно с Али Садпара (2916).

Алекс Чикон, от своя страна, вече е добил дълъг опит със зимни експедиции до Гашербрум I, Еверест и K2, в допълнение към гореспоменатия Нанга Парбат.

Двамата бяха в България като гости на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино. Симоне Моро беше у нас през 2012 г., а Алекс Чикон направи презентация пред претъпкан салон през 2019 г.

Tози път целта е двойна и много амбициозна. Алпинистите ще се опитат не само да изкачат Манаслу, но и да повторят за първи път в историята траверса от основния връх до East Pinnacle (7992 м). Авторите на премиерата са поляците Йержи Кукучка и Артур Хайзер, които го преминават през ноември 1986 г.

връх манаслу
Връх Манаслу – вдясно Основния връх (8163 м), вляво East Pinnacle (7992 м)

Освен това, ако опитът им успее, това ще бъде първото изцяло зимно изкачване на Манаслу. До момента нито една експедиция, осъществила зимно изкачване на този осемхилядник не е пристигала в базовия лагер след началото на зимния сезон.

Първото зимно изкачване на Манаслу се причислява на поляците Мачией Бербека и Ришард Гаевски на 12 януари 1984 г. Експедицията обаче е установила своя базов лагер на 3 декември, а когато астрономическата зима започва те вече са достигнали над 7000 метра, където са изградили Лагер 3 (7100 м).

Оттогава Манаслу не е изкачван през зимата, въпреки че някои приписват успех на японска (1985 г.), казахска (1995 г.) и корейска (1998 г.) експедиции.

И при трите върхът е достигнат между 6 и 14 декември, с разрешение за изкачване през зимата, но преди настъпването на астрономическия сезон.

На Манаслу обаче са правени опити за изцяло зимно изкачване. Данните от базата данни на Хималаите идентифицират до шест експедиции, които са достигнали базовия лагер през зимата, но е трябвало да се оттеглят без да изкачат върха.

Първите са две испански експедиции, които се провеждат едновременно през зимата на 1997-1998 г., водени съответно от братята Хесус и Тони Мартинес и от братята Алберто и Феликс Инюратеги.

Инюратеги достигат до 7500 метра, докато Мартинес до 6800 м, преди да се върнат. През 1999-2000 г. японска експедиция достига 7100 метра с Мицуйоши Сато и Юкихито Шинигава.

Симоне Моро вече е ходил два пъти на зимна експедиция до Манаслу. В късната зима на 2014-2015 г. той беше там с Тамара Лунгер, но снеговалежът едва ги остави да напуснат базовия лагер и те не достигнаха по-високо от 6000 метра.

Сняг затрупа базовия лагер на Симоне Моро под Манаслу (ВИДЕО)

През 2018-2019 г. негов партньор беше Пемба Гялже Шерпа, с когото достигна до 6400 метра. Между двата опита на Симоне Моро, французойката Елизабет Револ също се пробва за зимно изкачване на Манаслу, като достигна сама до 7300 метра през зимата на 2016-2017.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!