fbpx
петък, май 24, 2024
Литература и киноРайско кътчеТуризъм

СПАСИТЕЛКАТА – легенда за стената Дория в Алпите

Всичко се случило по време на голямата чумна епидемия, поразила Европа. Тя достига и до България. Описана е в разказа на Йордан Йовков „През чумавото”.

Коварната болест достигнала и селцето Лаветаз в Алпите. Започнал мор по хората. Жителите на селото вярвали, че злото се е явило във вид на голяма, отровна змия. Хората се затворили от страх по къщите си и дори мъжете, които доскоро се биели в гърдите, се скрили в полите на жените си. Още малко и с Лаветаз щяло да бъде свършено. Трябвало да се направи нещо.

Една сутрин от дома си излязла момата Дория. Била цялата облечена в бяло, със златна корона на главата. Самата Дева Мария я съпровождала. Дория умеела да пее с меден глас. Тръгнала към планината, с песен да дири злото. Съдбоносната среща станала на малко мостче, високо в Алпите, наречено днес „пасарелата на Дория”. Злото изсъскало страховито и запълзяло към смелата девица. Тя не отстъпила и крачка назад. На средата на мостчето започнала отчаяна борба. Дория мачкала Злото с белите си нозе, а то се опитвало да я ухапе смъртоносно. Малко оставало момата да загине.

Чистата и справедлива планина не можела да понесе това. Гръдта й се разтворила и четири водопада излели буйните си води. Злото било удавено. Дория се завърнала в Лаветаз. Едва сега хората излезли от домовете си и паднали в белите нозе на смелата жена.

Днес мостчето е изградено от бетон, след като дървеното било многократно отвличано от буйните води. Над него се извисява стената „Дория”, любим обект за алпинистите в Савоя.

Текст: Румен Дамянов

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!