fbpx

СПАСИТЕЛКАТА – легенда за стената Дория в Алпите

Всичко се случило по време на голямата чумна епидемия, поразила Европа. Тя достига и до България. Описана е в разказа на Йордан Йовков „През чумавото”.

Коварната болест достигнала и селцето Лаветаз в Алпите. Започнал мор по хората. Жителите на селото вярвали, че злото се е явило във вид на голяма, отровна змия. Хората се затворили от страх по къщите си и дори мъжете, които доскоро се биели в гърдите, се скрили в полите на жените си. Още малко и с Лаветаз щяло да бъде свършено. Трябвало да се направи нещо.

Една сутрин от дома си излязла момата Дория. Била цялата облечена в бяло, със златна корона на главата. Самата Дева Мария я съпровождала. Дория умеела да пее с меден глас. Тръгнала към планината, с песен да дири злото. Съдбоносната среща станала на малко мостче, високо в Алпите, наречено днес „пасарелата на Дория”. Злото изсъскало страховито и запълзяло към смелата девица. Тя не отстъпила и крачка назад. На средата на мостчето започнала отчаяна борба. Дория мачкала Злото с белите си нозе, а то се опитвало да я ухапе смъртоносно. Малко оставало момата да загине.

Чистата и справедлива планина не можела да понесе това. Гръдта й се разтворила и четири водопада излели буйните си води. Злото било удавено. Дория се завърнала в Лаветаз. Едва сега хората излезли от домовете си и паднали в белите нозе на смелата жена.

Днес мостчето е изградено от бетон, след като дървеното било многократно отвличано от буйните води. Над него се извисява стената „Дория”, любим обект за алпинистите в Савоя.

Прочети  Еленски езера

Текст: Румен Дамянов

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!