fbpx

Пенитентови полета

Пенитентите са уникални снежни образувания на голяма надморска височина. Те приемат формата на високи, тънки стълбове от втвърден сняг или лед, разположени един до друг и ориентирани в посока към слънцето. Снежните стълбове се наблюдават на заледени и заснежени площи в Андите на височина над 4000 м. По размер пенитентите са от няколко сантиметра до над 5 м. височина.

Името им произлиза от религиозно братство на монаси, обикалящи с бели качулки на главите по време на Страстната седмица. Пенитентовите полета за пръв път са описани от Дарвин  през 1839 г. На 22 март 1835 г., той проправя пътя си през снежните полета, покрити с пенитенти, край прохода Пиукенес, на път от Сантяго към аржентинския град Мендоса. Обяснява си образуването им със силните ветрове в Андите.

Според специалистите ключът към образуването на пенитентовите полета е падащата в утринните часове роса, която веднага замръзва. С напредването на деня ледените стълбове, образувани от замръзналата роса започват да привличат слънчевите лъчи и снегът и ледът в горната им част се изпаряват, като върха на пенитетните постепенно изтънява. Същевременно снегът в корена се размеква и топи, а по-късно отново замръзва, като по този начин стволът на пенитентите се удебелява.

Големината на пенитентите зависи от тяхното местоположение. Край чилийската столица Сантяго тяхната височина е едва 10 см. На 3500 м. те достигат около 50 см. през пролетта и един метър през лятото. На височина над 4500 м. те могат да бъдат високи до 5 м.

Превод:Върхове

Comments

comments

Прочети  Започва обществено обсъждане за две нови защитени зони в Рила

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!