fbpx

Безопасно в планината

 

Планината често ни омагьосва, примамва, кара ни да правим стъпка по-стъпка напред и нагоре, забравяйки основни правила за безопасност. Но както казват алпинистите… най-добрият алпинист е ЖИВИЯТ. Затова не забравяйте правилата за безопасност, не надценявайте собствените си възможности, защото планината си е там и може винаги да се върнете.

В следващия материал сме ви подготвили препоръки, подготвени от Планинската спасителна служба. Запознайте се добре с тях, преди да предприемете поредния преход.

Анализите на ПСС сочат, че често нещастията в планините са в резултат на недостатъчна обща и физическа подготовка, липса на достатъчно технически знания и умения, неподходяща за сезона и терена екипировка и съоръжения, неправилна тактика, съобразена с теренните и метеорологичните условия.  За да не изпадате в ситуацията „Ами сега?”, ето какво трябва да направите:

1. Организирайте предварително прехода. Снабдете се с туристическа карта и пътеводител на местността, проучете предварително маршрута. Консултирайте се с познат, който го е преминал. Съобразете продължителността на преходите в светлата част на денонощието, съставете план за движение.

2. Подберете внимателно участниците в групата. Важно условие е те да са с еднаква физическа и техническа подготвка и да са добре екипирани.  Не формирайте големи групи. Често те са разнородни и се придвижват трудно. Оптималният брой на групата обикновено е между 4 и 8 души.

От значение е и психологическата съвместимост. При наличието на деца и по-слабо подготвени участници техните възможности определят и поведението на цялата група. Обявете ръководителя, водача на групата. Дори и в една по-тясна приятелска или семейна компания следва да има водач, лидер, който да проведе посочените мероприятия.

3. Информирайте се за особеностите на маршрута. Поинтересувайте се за опасните зони и пътищата за аварийно напускане. Спазвайте тактиката за движение, съобразно терена, метеорологичните особености и вашите възможности. Тръгвайте рано, за да стигнете по светло.

4. Направете прецизен подбор на екипировката и съоръженията. Не забравяйте да вземете аптечка, крем с висок слънцезащитен фактор, високопланински очила, карта и компас, фенерче с резервни крушки и батерии, разервни дрехи.

5. Тръгвайте, само ако сте здрави

6. Не се движете сами в планината. Информирайте се за метеорологичната обстановка. Не забравяйте, че времето в планината търпи резки и неочаквани промени. Следете информациите в ПСС за състоянието на терена и лавинната опасност.

7. Движете се с умерен ход. Увеличавайте постепенно натоварването.

8. Обявете вашия маршрут с вероятните отклонения. Съобщете на близките си графика на движение. Регистрирайте се в хижите по маршрута. Вземете зареден мобилен телефон.

9. Внимавайте с опасността от изгубване. При мъгла, силен вятър, снеговалеж, особено в откритите части на планината има реална опасност от изгубване. Следвайте стриктно маркировката, като допълните използвате компас и карта. Движете се бавно, без разкъсване на групата. В случай, че не сте сигурни къде се движите, слезте по безопасен път в горската част на планината и организирайте принудителен бивак; не допускайте паника и разногласия. Вслушвайте се в разумните съвети.

10. Внимавайте с опасността от измръзване. Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на нулеви и отрицателни температури със силен вятър и валеж на дъжд и суграшица. Затова: осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици; при умора не спирайте. Намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега; при загуба на чувствителност на различните части на тялото, ако няма получени мехури, разтривайте до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха. Почивката на снега крие опасност от бяла смърт. Поемайте повече течности, калорична храна, но не и алкохол.

11. Внимавайте с лавинната опасност. Запознайте се предварително с лавинната обстановка в района, който ще посещавате и правилата за преминаване през лавиноопасните участъци. Трябва да се знае, че лавиноопасни улеи и склонове има и в по-ниската част на планините, както и в близост до ски-писти. Обикновено последните са обозначени със специализирана маркировка с шахматно разположени жълти и черни квадрати.

Ако въпреки всички взети предпазни мерки станете свидетел на нещастен случай Планинската спасителна служба препоръчва на първо място да се погрижите за безопасността на вас и пострадалия. След това потърсете помощ по телефона от ПСС на телефон 112, 02 9632000, кратък номер 1470. Важно е да знаете, че всяка хижа разполага и с радиотелефон, откъдето може да потърсите помощ, в случай, че мобилният ви апарат няма обхват. Добре е да съобщите на спасителите симптомите на пострадалия, за да се осигури адекватна лекарска помощ. Докато очаквате спасителните групи, чието пристигане може да отнеме часове, в зависимост от терена, осигурете на пострадалия топли дрехи, калорична храна и вода.

И не забравяйте, всяка спасителна операция е скъпоструваща дейност, изискваща организацията на голям ресурс от хора и екипировка. Не излизайте в планината без Планинска застраховка

Текст по материали на ПСС

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!