fbpx

Безопасно в планината

 

Планината често ни омагьосва, примамва, кара ни да правим стъпка по-стъпка напред и нагоре, забравяйки основни правила за безопасност. Но както казват алпинистите… най-добрият алпинист е ЖИВИЯТ. Затова не забравяйте правилата за безопасност, не надценявайте собствените си възможности, защото планината си е там и може винаги да се върнете.

В следващия материал сме ви подготвили препоръки, подготвени от Планинската спасителна служба. Запознайте се добре с тях, преди да предприемете поредния преход.

Анализите на ПСС сочат, че често нещастията в планините са в резултат на недостатъчна обща и физическа подготовка, липса на достатъчно технически знания и умения, неподходяща за сезона и терена екипировка и съоръжения, неправилна тактика, съобразена с теренните и метеорологичните условия.  За да не изпадате в ситуацията „Ами сега?”, ето какво трябва да направите:

1. Организирайте предварително прехода. Снабдете се с туристическа карта и пътеводител на местността, проучете предварително маршрута. Консултирайте се с познат, който го е преминал. Съобразете продължителността на преходите в светлата част на денонощието, съставете план за движение.

2. Подберете внимателно участниците в групата. Важно условие е те да са с еднаква физическа и техническа подготвка и да са добре екипирани.  Не формирайте големи групи. Често те са разнородни и се придвижват трудно. Оптималният брой на групата обикновено е между 4 и 8 души.

От значение е и психологическата съвместимост. При наличието на деца и по-слабо подготвени участници техните възможности определят и поведението на цялата група. Обявете ръководителя, водача на групата. Дори и в една по-тясна приятелска или семейна компания следва да има водач, лидер, който да проведе посочените мероприятия.

3. Информирайте се за особеностите на маршрута. Поинтересувайте се за опасните зони и пътищата за аварийно напускане. Спазвайте тактиката за движение, съобразно терена, метеорологичните особености и вашите възможности. Тръгвайте рано, за да стигнете по светло.

Прочети  45 години работа със спасителни кучета отбелязва ПСС

4. Направете прецизен подбор на екипировката и съоръженията. Не забравяйте да вземете аптечка, крем с висок слънцезащитен фактор, високопланински очила, карта и компас, фенерче с резервни крушки и батерии, разервни дрехи.

5. Тръгвайте, само ако сте здрави

6. Не се движете сами в планината. Информирайте се за метеорологичната обстановка. Не забравяйте, че времето в планината търпи резки и неочаквани промени. Следете информациите в ПСС за състоянието на терена и лавинната опасност.

7. Движете се с умерен ход. Увеличавайте постепенно натоварването.

8. Обявете вашия маршрут с вероятните отклонения. Съобщете на близките си графика на движение. Регистрирайте се в хижите по маршрута. Вземете зареден мобилен телефон.

9. Внимавайте с опасността от изгубване. При мъгла, силен вятър, снеговалеж, особено в откритите части на планината има реална опасност от изгубване. Следвайте стриктно маркировката, като допълните използвате компас и карта. Движете се бавно, без разкъсване на групата. В случай, че не сте сигурни къде се движите, слезте по безопасен път в горската част на планината и организирайте принудителен бивак; не допускайте паника и разногласия. Вслушвайте се в разумните съвети.

10. Внимавайте с опасността от измръзване. Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на нулеви и отрицателни температури със силен вятър и валеж на дъжд и суграшица. Затова: осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици; при умора не спирайте. Намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега; при загуба на чувствителност на различните части на тялото, ако няма получени мехури, разтривайте до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха. Почивката на снега крие опасност от бяла смърт. Поемайте повече течности, калорична храна, но не и алкохол.

Прочети  Две спасителни акции в Родопите

11. Внимавайте с лавинната опасност. Запознайте се предварително с лавинната обстановка в района, който ще посещавате и правилата за преминаване през лавиноопасните участъци. Трябва да се знае, че лавиноопасни улеи и склонове има и в по-ниската част на планините, както и в близост до ски-писти. Обикновено последните са обозначени със специализирана маркировка с шахматно разположени жълти и черни квадрати.

Ако въпреки всички взети предпазни мерки станете свидетел на нещастен случай Планинската спасителна служба препоръчва на първо място да се погрижите за безопасността на вас и пострадалия. След това потърсете помощ по телефона от ПСС на телефон 112, 02 9632000, кратък номер 1470. Важно е да знаете, че всяка хижа разполага и с радиотелефон, откъдето може да потърсите помощ, в случай, че мобилният ви апарат няма обхват. Добре е да съобщите на спасителите симптомите на пострадалия, за да се осигури адекватна лекарска помощ. Докато очаквате спасителните групи, чието пристигане може да отнеме часове, в зависимост от терена, осигурете на пострадалия топли дрехи, калорична храна и вода.

И не забравяйте, всяка спасителна операция е скъпоструваща дейност, изискваща организацията на голям ресурс от хора и екипировка. Не излизайте в планината без Планинска застраховка

Текст по материали на ПСС

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!