fbpx
петък, май 24, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Кой тръгва към К2 тази зима? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Четири експедиции ще атакуват тази зима последния неизкачен през студения сезон осемхилядник – връх К2.

Това са международната експедиция на Seven Summit Treks, с участието и на българина Атанас Скатов.

Освен тях късмета си ще изпробва непалска експедиция, ръководена от Мингма Гялже Шерпа и пакистанско-исландски екип, воден от Мухамад Али Садпара и Джон Снори Сигурджонсон.

Съвсем наскоро Нирмал Пурджа, който се прочу с рекордното изкачване на всички осемхилядници на планетата за 7 месеца, също обяви плановете си да се пробва на К2.

Ръководителят на зимната експедиция до К2 с българско участие Дава Шерпа пред “Върхове”: преценяваме опита на алпинистите на момента

Във времето, в което към К2 вече се отправя първата, неголяма експедиция, най-многочислената – тази на Seven Summit Treks продължава да подготвя „плацдарм за изкачване“: отправя експедиционни товари с наети непалски носачи по трекинг маршрута.

Скатов със Серхи Минготе и Тамара Лунгер на К2: заминават със Seven Summit Treks

Тази експедиция е нараснала до такива размери, че по количество на товари и състав изцяло напомня на „обсадните“ експедиции от златния век на първите изкачвания в Хималаите, когато броят на участниците (включително носачите) достигаше стотици. В този случай, в състава на Seven Summit Trecks влизат 45 алпинисти от 11 страни: както чуждестранни силни алпинисти, така и опитни непалски шерпи.

Безспорно за толкова голяма експедиция определено е нужна огромна логистична подготовка.

Още в началото на ноември пакистанските носачи започнаха да прехвърлят към мястото на базовия лагер първата партида експедиционни товари, осъществявайки два трекинг прехода по ледника Балторо.

В момента се подготвя за транспортиране трети „кераван“, много по-голям от предните два.

„Имайки предвид, че нашата експедиция става все по-голяма, ние транспортираме все повече храна, въжета, газ, генератори, палатки, маси, столове и т.н. в базовия лагер“, съобщиха от Seven Summit Treks.

Трекингът по ледника Балторо до базовия лагер на К2 отнема между 5 и 7 дни.

От друга страна, ръководителят на щурмовата група – каталунският алпинист Серхи Минготе съобщава, че ще пристигне в Исламабад на 19 декември.

Тогава се очаква да се събере цялата експедиция, а 45-те обявени алпинисти все още не са всички, като се очаква скоро да бъдат съобщени нови имена.

Експедицията на Seven Summit Treks ще започне в края на декември, до това време пакистанско-исландският екип вече ще са работили в планината в продължение на три седмици.

Те вече се събраха в Скарду в петък.

По информация на Джон Снори, групата планира да пристигне в базовия лагер в края на първата седмица на декември, докато останалите експедиции едва ли ще достигнат там преди 21 декември (от тази дата започва астрономическата зима, към която се придържат болшинството алпинисти, пристигащи на осемхилядниците в Хималаите и Каракорум).

снимка: John Snorri Sigurjónsson

„Днес пристигнах в Скарду, където се срещнах със своя височинен носач Мухамад Али Садпара и офицера за свръзка Харис.
Сега провеждаме последни приготовления преди началото на трекинга. Не трябва нищо да забравяме. Чувствам се прекрасно и всичко върви по план. Това е много важно. В неделя ще достигнем Асколе. А в понеделник сутринта ще започнем трекинга по най-дългия ледник в света – Балторо. По наши преценки трекингът ще отнеме 6-7 дни.“,

написа Снори.

Нирмал Пурджа последен обяви плановете си да се включи в „битката“ за К2.

Нирмал успя! 14 осемхилядника за по-малко от 7 месеца!

До последния момент не се знаеше нищо за плановете му за предстоящия зимен сезон, но самият той е провеждал тренировки в Алпите, включително с парапланеризъм.

Нирмал обяви експедицията си до К2 на 26 ноември.

„С настъпването на втората година от професионалната ми алпинистка кариера планирам да продължа да разширявам границите на човешкия потенциал със следващото, но крайно предизвикателство: зимната експедиция K2.

Нирмал Пурджа мисли за зимно на K2

Надявам се, че сте толкова развълнувани, колкото и аз. „- отбеляза Нимс, -“ Има много причини, поради които изкачването на K2 през зимата остава най-трудната и все още нерешена задача; но само един отбор може най-добре да се справи с това последно голямо предизвикателство.“

Към момента няма точни данни нито за състава на експедицията на Нимс, нито за стратегията му.

В интернет се появиха и слухове, че Нимс планира да се изкачи на К2 без кислород, както и да се спусне от върха с парапланер.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!