fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеПо светаТуризъм

Ръководителят на зимната експедиция до К2 с българско участие Дава Шерпа пред „Върхове“: преценяваме опита на алпинистите на момента

Дава Шерпа, директор на непалската трекинг агенция Seven Summit Treks, за www.varhove.com

Как подбрахте участниците в тази експедиция?

Зависи, въпросът не е кой сме избрали ние, това са алпинисти, които желаят да се включат в тази експедиция. Въпреки че ние избрахме нашият екип от шерпи на база на техния опит на осемхилядници и особено през зимата.

Какви умения трябва да имат алпинистите, за да вземат участие?

Ние не можем да споменем или отбележим списък с уменията или опита, които алпинистите трябва да имат, за да се присъееиднят към изкачване на осемхилядници. На базата на отговора на първия ви въпрос, ще проверим тяхният опит на осемхилядници на място. Обикновено, самите алпинисти не се включват в зимно изкачване на K2, ако не са опитни.

Това традиционна комерсиална експедиция ли е? Колко струва участието?

Това е вид комбинация от двете – комерсиална експедиция и правилно катерене. Този път ние вземаме най-опитния екип шерпи, аз ги водя. Така, това е най-сериозният опит, много повече от комерсиална експедиция. Цената: Зависи от избора на услуги.

Имате ли някакви специални тактики, за да успеете с първото зимно изкачване на K2?

Да видим, аз вярвам в моя екип и в участниците. Всички планове за изкачване и стратегии ще бъдат изготвени на база реалните условия в планината, в зависимост от времето, снега, вятъра и т.н. Ще пробваме по реброто Абруци, но може да тръгнем и по Cesen*, ако условията по Абруци изглеждат по-трудни.

бел. ред: Напомняме, че в експедицията към единствения неизкачен осемхилядник през зимата K2 в Каракорум, се е отправил българинът Атанас Скатов.

БТС подкрепи Атанас Скатов за зимно изкачване на К2

Подробности за неговите намерения очаквайте скоро.

*Дългият 4000 метра маршрут Сesen (наричан и ‘Баският маршрут’ или ‘Испанският маршрут’), следва отклонение от дясната страна на южната стена – което води до рамо на 7800 м. Там се присъединява към маршрута Абруци, над лагер 3.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!