fbpx

Какво ново на К2? (ОБНОВЕНА)

Въпреки че К2 (8611 м) беше изкачен от непалски екип на 16 януари за първи път в историята на алпинизма през зимата, по склоновете на върха все още се намират около 30 алпинисти. Повечето от тях възнамеряват да използват прозореца от хубаво време за опит в петък, 5 февруари. За момента ветровете остават около 30-45 км/ч, но се очаква да се завърнат с пълна сила в събота на обяд.

К2 е изкачен!

В базовия лагер вчера решиха да се върнат Джон Кедровски (САЩ), Магдалена Гошковска (Полша), Освалд Родриго Перейра (Полша), Петер Моерман (Германия), Матиа Конте (Италия), Пемба Шерпа (Непал) и Печумбе Шерпа (Непал).

Полската лекоатлетка Гошковска днес беше евакуирана от Базов лагер и е настанена в болница в Скарду. По първоначални данни, причината за отстъплението й са стомашни проблеми.

За стомашно-чревни проблеми всъщност съобщиха още предходните дни почти всички участници в експедициите, включително и българинът Атанас Скатов.

Той достигна височина 6780 м под Лагер 2 вчера, като същата височина достигнаха и Антониус Сикарис (Гърция), Бернхард Липерт (Германия), както и непалците Лакпа Денди Шерпа, Пурбу Кусанг Шерпа, Лакпа Нурбу Шерпа, Пасанг Дукпа Шерпа и Пастемба Шерпа.

Над Лагер 2 по същото време бяха Колин О‘Брейди (САЩ), Томаш Рота (Словения), Ноел Хана (Ирландия) и непалците Темба Боте Шерпа, Минг Темба Шерпа и Лхакпа Темба Шерпа.

Тамара Лунгер (Италия) и Хуан Пабло Мор Прието (Чили) първи достигнаха Лагер 3.

В четвъртък следобед всички екипи се скупчиха в Лагер 3. Там обаче няма място за пренощуване на толкова хора и Скатов, вероятно с придружаващия го шерпа, както и екипът на Снори продължават нагоре.

Междувременно, непалецът Пасанг Норбу тази сутрин тръгна от Базов лагер с цел за скоростно изкачване на върха.

Там са и Джон Снори (Исландия), Али Садпара (Пакистан) и Саджид Али (Пакистан), които също целят опит за изкачване утре.

Опити за атака към върха се очакват вероятно тази нощ, макар че не е известно дали има фиксирани парапети нагоре след изкачването на непалците в средата на януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.