fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Атанас Скатов е паднал на слизане от К2: изпращат хеликоптер

Атанас Скатов е паднал на слизане от К2 под лагер 3, след опит за атака. Това съобщи в „Туитър“ специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

От непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха за БНР, че инцидентът е станал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип и затова натам ще лети хеликоптер.

В съобщението се допълва, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. „Тялото му все още не е открито и един екип от шерпи е по пътя да го търси“, се казва в съобщението.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента, но засега няма съобщение дали той е открит от спасителния екип.

Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, които бяха прокарани от екипите шерпи. Те стават изключително крехки и се късат от много ниските температури, достигащи до -55 градуса в района.

Притеснителната новина за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7400 м. В момента на 7900 м около „Гърло на бутилка“ са само Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа. Техните тракери обаче не предават, защото са замръзнали от ниската температура.

„Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК“, написаха на профила си в „Инстаграм“ пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

Опитът за изкачване на К2 от група от близо 20 души – алпинисти и шерпи, започна форсмажорно преди два дни, защото прогнозите бяха за „прозорец“ от по-благоприятно време, с по-слаб вятър.

На интернет страницата на Скатов се появи съобщение, че той няма да минава през Лагер 1, а направо ще се изкачи до Лагер 2, тъй като при предната ротация за аклиматизиране си е качил багажа дотам.

Какво ново на К2? (ОБНОВЕНА)

„За половин денонощие Наско и неговия партньор (водачът шерпа) достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6600 метра), където в момента било доста студено и ветровито. По план утре трябва да се качат в Лагер 3. Поради краткия прозорец и постоянно променящата се прогноза за времето в случай, че няма много силен вятър атаката на върха ще започне късно вечерта на 04 февруари или рано сутринта на 05 февруари, като Лагер 4 ще бъде пропуснат – пишеше в съобщението. – Условията са много трудни. Възстановяването на базов лагер е още по – трудно. Много от участниците вече се чувстват изморени и смятат, че са загубили аклиматизацията си поради дългото чакане и се притесняват от лошите възможни последствия. Няколко човека вече се отказаха от атаката и се върнаха на базов лагер, а други са на път. Има информация и за наранен от постоянния каменопад между Лагер 1 и Лагер 2. Почти поливната изкараха стомашната инфекция, някои с диария и треска, а други с повръщане. Дали от хигиената, храната или водата не е ясно, но това създаде доста затруднения, включително и на Наско, който продължава да има стомашни проблеми и в момента, но с упоритост, воля и вяра продължава напред и нагоре.“

Вчера от екипа на Атанас Скатов съобщиха, че той е достигнал благополучно до Лагер 3 към 18:30 ч. местно време.

„Надяваме се прозорецът, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред“, е последното съобщение от екипа на Скатов.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!