fbpx
събота, септември 23, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Ще успее ли да излети хеликоптер за Наско Скатов и сам ли е той? Ето какво е времето в планината(ВИДЕО)

Влошаване на времето и голямата височина, на която се предполага, че е паднал Атанас Скатов под К2, може да затрудни спасителната акция с хеликоптер. GPS трекерът му от часове е замръзнал на височина 7025 метра. Засега няма информация и за шерпът, с който се движеше Скатов. Според руски екип от алпинисти, изчезналите са двама.

Скрийншот с GPS трекера на Скатов, указващ височината, на която се намира

По информация на пакистанската турагенция Alpine Adventure Guides, тече спасителна акция за липсващи алпинисти, без да се уточнява техния брой.

Според публикации в Twitter от профила на Мухамад Али Садпара, който също се опитва да щурмува К2, температурата е паднала на -63 °C и е излязъл силен вятър.

Атанас Скатов е паднал на слизане от К2: изпращат хеликоптер

Трима от алпинистите са с измръзвания, а Мухамад Али Садпара е единственият алпинист, който е продължил изскачването си към върха заедно със сина си Саджид Садпара и Джон Снори. Техните GPS тракери са замръзнали и не показват местоположението им.

Последно те са засечени на 8200 метра, близо до Bottleneck. Вероятно още се изкачват.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!