fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Откриха тялото на Атанас Скатов: хеликоптер го сваля към Скарду

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента вече го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Той е излетял около 11:30 часа българско време. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място – Blue sky trek and tours.

След неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин Скатов падна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на 7250 метра височина. Те се отказаха от щурм, заради прогноза за влошаващо се време.

Според съсобственика на трекинг агенцията, в чиято експедиция беше член Скатов, Чанг Дава Шерпа, той се е спускал на няколко метра пред шерпа, преди да падне.

„Атанас се движеше със своя шерпа и е бил на няколко метра пред него, така че шерпът не е успял да види добре. Докато се е прехвърлял от едно въже на друго, изглежда е станала грешка и той е паднал надолу, ние фиксирахме нови въжета в планината и то не се е скъсало“, написа Чанг.

Атанас Скатов е паднал на слизане от К2: изпращат хеликоптер

Министерството на външните работи съобщи, че проверява информациите за изчезването на Скатов и че е в постоянна готовност да окаже необходимото пълно съдействие. „Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай, както и с почетния ни консул в Пакистан Фесайл Салим Рахман. В посолството ни в Пекин е създаден и вече действа кризисен център по случая“, гласи информацията.

Рано тази сутрин от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!