fbpx

Хималаите отворени за експедиции: принцът на Катар се отправи към Ама Даблам

Принцът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани и негов екип днес потеглиха за експедиция до Ама Даблам (6812 м) в Хималаите, съобщава The Himalayan Times.

Това стана възможно, след като Непал разреши полети за туристи до района на Еверест по-рано този месец.

Междувременно миналата седмица в Намче Базар, село по пътя към Еверест, беше регистриран първи случай на коронавирусна инфекция сред местните жители. Заради това непалските власти решиха да затворят временно достъпа до региона.

В събота група лекари са пристигнали в Намче Базар с хеликоптер и са прегледали 123 местни жители, като от тях 9 души са дали положителна проба за коронавирус, без да имат външни признаци на заболяването. Поставени са под карантина и властите са преценили, че няма опасност за пристигащите чужденци и те могат да посещават района на Еверест с отрицателен PCR тест.

Катарският принц Ал-Тани има зад гърба си Seven summits – изкачвания на Седeмте първенци на планената. Достигането му до Еверест през май 2013 г. e първото от тях и е част от инициатива да събере един милион щатски долара за образователен проект в Непал.

Над 12 хималйски водачи ще включва експедицията до Ама Даблам. Сред тях са британецът Кентън Куул, качвал Еверест 14 пъти, Гарет Мадисън – собственик на наскоро дадена под съд американска агенция, който е качвал най-високия връх в света 10 пъти.

Клиент на Madison Mountaineering ги съди: не успял да стигне по-нагоре от базовия лагер на Еверест

Също към Ама Даблам са се отправили британските водачи Тим Моседейл и Джон Гупта.

Непалската агенция Seven Summit Treks, която ще води зимна експедиция до K2 в средата на декември тази година, също информира, че организират група до Ама Даблам. „Ще има повече от 15 членове от различни страни, които ще се опитват да изкачат върха“, е казал нейният председател Мингма Шерпа.

Прочети  Представиха устройство, което може да спасява животи на Еверест

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.