fbpx
петък, май 24, 2024
Височинен алпинизъмНовиниПо света

Хималаите отворени за експедиции: принцът на Катар се отправи към Ама Даблам

Принцът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани и негов екип днес потеглиха за експедиция до Ама Даблам (6812 м) в Хималаите, съобщава The Himalayan Times.

Това стана възможно, след като Непал разреши полети за туристи до района на Еверест по-рано този месец.

Междувременно миналата седмица в Намче Базар, село по пътя към Еверест, беше регистриран първи случай на коронавирусна инфекция сред местните жители. Заради това непалските власти решиха да затворят временно достъпа до региона.

В събота група лекари са пристигнали в Намче Базар с хеликоптер и са прегледали 123 местни жители, като от тях 9 души са дали положителна проба за коронавирус, без да имат външни признаци на заболяването. Поставени са под карантина и властите са преценили, че няма опасност за пристигащите чужденци и те могат да посещават района на Еверест с отрицателен PCR тест.

Катарският принц Ал-Тани има зад гърба си Seven summits – изкачвания на Седeмте първенци на планената. Достигането му до Еверест през май 2013 г. e първото от тях и е част от инициатива да събере един милион щатски долара за образователен проект в Непал.

Над 12 хималйски водачи ще включва експедицията до Ама Даблам. Сред тях са британецът Кентън Куул, качвал Еверест 14 пъти, Гарет Мадисън – собственик на наскоро дадена под съд американска агенция, който е качвал най-високия връх в света 10 пъти.

Клиент на Madison Mountaineering ги съди: не успял да стигне по-нагоре от базовия лагер на Еверест

Също към Ама Даблам са се отправили британските водачи Тим Моседейл и Джон Гупта.

Непалската агенция Seven Summit Treks, която ще води зимна експедиция до K2 в средата на декември тази година, също информира, че организират група до Ама Даблам. „Ще има повече от 15 членове от различни страни, които ще се опитват да изкачат върха“, е казал нейният председател Мингма Шерпа.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!