fbpx

Живот без пластмаса: eкозащитни организации с петиция до Министерството на околната среда и водите

Петиция за налагането на строги мерки за ограничаване използването на пластмаса, подкрепена от над 19 хиляди българи, ще бъде внесена в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) утре сутринта.

Инициативата е на сдружение „За Земята” и „Грийнпийс” – България. С нея те изискват институциите спешно да се справят с пластмасовото замърсяване.

Актрисата Лили Гелева се включи в кампанията и лично ще предаде подписите в МОСВ. Изпълнителката на „Писмо в (пластмасова) бутилка” от години има активна гражданска позиция срещу прекомерната употреба на пластмаса и защитава правото ни да живеем в чиста околна среда. Двете неправителствени организации отправиха и покана към министъра на околната среда и водите да приеме петицията.

Поводът за подписката е, че от юли 2021 г. влиза в сила общоевропейска забрана на осем вида пластмасови изделия за еднократна употреба – клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки за напитки, пръчки за балони, стиропорени съдове за храна и напитки и изделия от оксо-разградима пластмаса.

Тези мерки са минимални и недостатъчни, според инициаторите на настояването. По техните думи, много европейски държави имат вече значително по-амбициозни цели.

Подписалите настояват за допълнителни действия като ограничаване и на други широко използвани пластмасови изделия с краткотрайна полза: кутии за храна, чаши за кафе, включително и т.нар. „картонени” чаши с вътрешен пластмасов слой, мокри кърпички.

Според национално проучване на “За Земята” от началото на тази година, 90% от българите са загрижени за щетите, които пластмасата нанася на околната среда, а 82% са притеснени от въздействието ѝ върху здравето ни. Почти единодушно – 95% от анкетираните – са отговорили, че в България трябва да се вземат мерки, за да се намали употребата на пластмаса.

Пластмасата е навсякъде около нас: почти всички пакетирани храни, напитки и потребителски стоки на българския пазар се предлагат в пластмасови опаковки. Често те не се използват многократно, не се рециклират, нито се разграждат в естествени условия. Вече виждаме пластмасови отпадъци по плажовете, планинските пътеки, градските паркове, улиците и площадите, а също така в реките, язовирите и самото Черно море. Пластмасата остава в околната среда в продължение на столетия, раздробявайки се на все по-малки частици, които са заплаха не само за живота в океаните, но също и за самите нас. Пластмасовите отпадъци увреждат въздуха, водите, почвите и човешкото здраве, тъй като повечето от тях не се рециклират, а пълнят вече преливащите сметища у нас или се изгарят в циментови заводи, непригодни тецове или нерегламентирано в печки, покрай пътища и дворове,

се казва в петицията.

Прочети  Иван Томов остава завинаги на Лхотце (ОБНОВЕНА)

Екозащитниците дават примери с германски и швейцарски градове, в които ресторантите и кафенетата се отказват от еднократните пластмасови съдове и предлагат храната и напитките в съдове за многократна употреба, включително и за вкъщи – срещу възвръщаем депозит върху посудата. В Италия пластмасовите торби за пазаруване са забранени от години, а Франция забранява използването на пластмасови съдове за храна и напитки в училищните столове и детските кухни, казват още организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook