fbpx

Живот без пластмаса: eкозащитни организации с петиция до Министерството на околната среда и водите

Петиция за налагането на строги мерки за ограничаване използването на пластмаса, подкрепена от над 19 хиляди българи, ще бъде внесена в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) утре сутринта.

Инициативата е на сдружение „За Земята” и „Грийнпийс” – България. С нея те изискват институциите спешно да се справят с пластмасовото замърсяване.

Актрисата Лили Гелева се включи в кампанията и лично ще предаде подписите в МОСВ. Изпълнителката на „Писмо в (пластмасова) бутилка” от години има активна гражданска позиция срещу прекомерната употреба на пластмаса и защитава правото ни да живеем в чиста околна среда. Двете неправителствени организации отправиха и покана към министъра на околната среда и водите да приеме петицията.

Поводът за подписката е, че от юли 2021 г. влиза в сила общоевропейска забрана на осем вида пластмасови изделия за еднократна употреба – клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки за напитки, пръчки за балони, стиропорени съдове за храна и напитки и изделия от оксо-разградима пластмаса.

Тези мерки са минимални и недостатъчни, според инициаторите на настояването. По техните думи, много европейски държави имат вече значително по-амбициозни цели.

Подписалите настояват за допълнителни действия като ограничаване и на други широко използвани пластмасови изделия с краткотрайна полза: кутии за храна, чаши за кафе, включително и т.нар. „картонени” чаши с вътрешен пластмасов слой, мокри кърпички.

Според национално проучване на “За Земята” от началото на тази година, 90% от българите са загрижени за щетите, които пластмасата нанася на околната среда, а 82% са притеснени от въздействието ѝ върху здравето ни. Почти единодушно – 95% от анкетираните – са отговорили, че в България трябва да се вземат мерки, за да се намали употребата на пластмаса.

Пластмасата е навсякъде около нас: почти всички пакетирани храни, напитки и потребителски стоки на българския пазар се предлагат в пластмасови опаковки. Често те не се използват многократно, не се рециклират, нито се разграждат в естествени условия. Вече виждаме пластмасови отпадъци по плажовете, планинските пътеки, градските паркове, улиците и площадите, а също така в реките, язовирите и самото Черно море. Пластмасата остава в околната среда в продължение на столетия, раздробявайки се на все по-малки частици, които са заплаха не само за живота в океаните, но също и за самите нас. Пластмасовите отпадъци увреждат въздуха, водите, почвите и човешкото здраве, тъй като повечето от тях не се рециклират, а пълнят вече преливащите сметища у нас или се изгарят в циментови заводи, непригодни тецове или нерегламентирано в печки, покрай пътища и дворове,

се казва в петицията.

Прочети  Вековните букови гори в парка „Централен Балкан“ влизат в ЮНЕСКО

Екозащитниците дават примери с германски и швейцарски градове, в които ресторантите и кафенетата се отказват от еднократните пластмасови съдове и предлагат храната и напитките в съдове за многократна употреба, включително и за вкъщи – срещу възвръщаем депозит върху посудата. В Италия пластмасовите торби за пазаруване са забранени от години, а Франция забранява използването на пластмасови съдове за храна и напитки в училищните столове и детските кухни, казват още организаторите.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!